У Вінниці погасили поштову марку «За вашу і нашу свободу!»

Сьогодні, 16 лютого, відзначається День Незалежності Литви. За нагоди свята у Вінниці відбулося спецпогашення поштової марки «За вашу і нашу свободу!»

Марка присвячена Паневежису. Саме із цим литовським містом рівно вісім років тому Вінниця підписала угоду про партнерство. 

На марці – голуб миру в турботливих руках українського та литовського народів.

На церемонії спецпогашення Вінницький міський голова Сергій Моргунов нагадав, що обидва народи мають досить давню спільну історію, від часів Литовсько-Руської держави. 

«На початку повномасштабної війни, ми відчули підтримку від багатьох міст-побратимів. В перші години 24 лютого мені подзвонив з пропозицією допомоги мер польського міста Кельце Богдан Вента, а вже через півтори години – свою допомогу запропонував мер Паневежиса Ритіс Миколас Рачкаускас. І вже через тиждень ми отримали першу допомогу від цього міста», - сказав Сергій Моргунов.

Вінниця тоді отримала від литовського міста фінансову допомогу – 50 тисяч євро. На знак солідарності із Україної, Паневежис рипинив партнерські зв’язки із російськими та білоруськими містами. Від литовських партнерів до Вінниці згодом надійшло 30 тонн гуманітарної допомоги: продукти, гігієнічні засоби, медичні витратні матеріали, термоодяг.

«Було дуже приємно, коли разом з цими речами, нам прийшли і дитячі малюнки, які свідчили про те, як сильно діти сприймали трагедію в Україні», - зауважив Сергій Моргунов.

За словами мера, вже тоді вінничани почали думати про символічну ініціативу, аби подякувати за підтримку. Ініціативу вдалося реалізувати із допомогою «Укрпошти».

Як зазначив директор Вінницької дирекції АТ «Укрпошта» Володимир Шаловінський, відзначати тих, хто підтримує українців  у непростий час дуже важливо.

«Допомогу та підтримку литовців я відчув на особистому прикладі з перших днів війни, В нас дуже багато схожого з ними, зокрема, вони, так само як і ми, боролися за свою свободу», - зазначив Володимир Шаловінський.

Марка «За вашу і нашу свободу!» стала другою в серії «Побратими», започаткованої в листопаді минулого року на знак подяки містам-побратимам Вінниці, які з перших днів війни об’єдналися в протистоянні спільному ворогові. 

Першу марку випустили з нагоди Незалежності Польщі та присвятили багаторічній дружбі Вінниці з польським Кельце.
Сьогоднішня церемонія спецпогашення марки відбулася у Музеї української марки імені Я. Балабана.

Марку презентували Вінницька міська рада, Вінницька дирекція АТ «Укрпошта», Офіс туризму Вінниці та Інститут розвитку міст.

Після церемонії спецпогашення примірник маркованого конверта відправили у муніципалітет міста Паневежис разом з листівкою, на якій відтворено малюнок 9-річного Дмитра Федорчука, переселенця з Лисичанська. 

На ньому хлопчик зобразив голуба миру, який несе у дзьобі оливкову гілочку як символ свободи й відновлення миру в Україні. Ця робота зберігається у Музеї Вінниці разом з іншими малюнками патріотичного альбому, створеного дітьми з Паневежиса та Вінниці у квітні 2022 року.

Директорка «Офісу туризму Вінниці» Тетяна Маєвська розповіла, що випущено загалом 50 поштових блоків та 300 марок, а також конверти та листівки.

Презентаційний марочний блок «За нашу і вашу свободу!» можна побачити в Музеї української марки ім. Якова Балабана, а придбати марки можна на платформі “BYVI” у Instagram та на сторінках Офісу туризму у Фейсбук. Вартість однієї марки - 100 гривень, маркований блок, що складається з дев’яти марок коштує 650 гривень.

За словами директора департаменту маркетингу міста та туризму Олександра Вешелені, до двох існуючих на сьогодні серій «Бойові гусаки» та «Побратими» весною запланована поява ще однієї. Тематику нової серії марок поки що тримають у таємниці.


 


Переглядів: 1278
Поширень: 0

Останні новини