Реставрація площі Перемоги у Вінниці: консультації з громадськістю тривають

Підземний паркінг, майдан із зеленою зоною, сквер пам’яті, закрита пішохідна зона – вінничани продовжують громадське обговорення реставрації площі Перемоги.

Результат перших громадських обговорень проекту реконструкції місця обстрілу 14 липня 2022 – площі Перемоги та Будинку офіцерів – необхідно поєднати сучасність та пам'ять.

Сьогодні українці згадують та аналізують рік повномасштабної українсько-російської війни. Війна, яка змінила усіх… І це не лише про долі мільйонів українців. Внаслідок ворожих системних обстрілів зазнали змін і міста, тепер ведеться їх класифікація не по кількості мешканців, а по рівню руйнувань. Вінниця залишається більше тиловим містом, що не зазнало серйозних пошкоджень. Однак, день 14 липня 2022 року увійшов у історію, як трагічний. 

Того дня росія завдала удару по середмістю трьома ракетами «Калібр». За офіційними даними, загинуло 27 людей, в тому числі – троє дітей.  

З того дня, зруйновані площа та приміщення Будинку офіцерів свідчать перехожим про війну та її жертви. Водночас, містяни розпочали обговорювати плани щодо реконструкції місця обстрілу.

Проєкт із реконструкції площі Перемоги та реставрації Будинку офіцерів і "Ювілейного" замовив міський департамент архітектури та містобудування.

За словами фахівця департаменту Юрія Самойленка, над оновленням площі працюють із 2019-року. Однак, після ракетного обстрілу 14 липня у проєкт  необхідно внести зміни та провести активні громадські обговорення. 

Перші збори активістів відбулися протягом січня-лютого цього року. Серед присутніх були й представники родин загиблих від ракетного удару.

Серед ідей, що викликали дискусію:

між Будинком офіцерів і "Ювілейним" створити великий майдан у формі кола із зеленою зоною; облаштувати сквер пам’яті із літаком (сам літак пропонують залишити у тому стані, в якому він є зараз, це слугуватиме нагадуванням про події 14 липня); між проспектом Коцюбинського та вулицею Винниченка створити пішохідну зону, проїзд для транспорту перекрити, передбачивши можливість руху для екстрених служб; знести та відбудувати у тих самих межах зруйновані частини Будинку офіцерів, під будівлею створити підземний паркінг, який водночас слугуватиме надійним сховищем. 

Наразі консультації із представниками громадськості тривають. 

Разом ми сильні! Відбудуємо! Перемога за нами!



Переглядів: 1594
Поширень: 1

Останні новини