Яке сьогодні свято – 1 березня: все про цей день, яке церковне свято

Сьогодні, 1 березня, в усьому світі святкують Міжнародний день котів, а віряни вшановують пам'ять 12-ти святих мучеників Кесарійських.

1 березня 2023 року — це середа, перший день весни і 371-а доба повномасштабної війни в Україні. Ще 304 дні залишається до Нового року. Яке свято сьогодні – розповідаємо у матеріалі.

Яке церковне свято 1 березня

В церковному календарі 1 березня – це день пам’яті 12-ти святих мучеників Кесарійських: Памфіла пресвітера, Валента диякона, Павла, Порфирія, Селевкія, Феодула, Іуліана, Самуїла, Ілії, Данила, Єремії, Ісаї. В часи правління Діоклетіана в Кесарії Палестинській вони постраждали за віру.

Памфіл народився Бейруті, здобув хорошу освіту та працював пресвітером в Кесарії. Він трудився над порівняннями та виправленнями текстів Нового Заповіту, які пошкодили перекладачі. В роботі йому допомагали святі Валент і Павло. Всіх трьох ув’язнили на 2 роки. 

До місця заслання їх проводжали 5 братів. Їх затримали та також ув’язнили за сповідування християнства. Усіх вісьмох чоловіків мучили та стратили. Перед стратою також спалили слугу Самуїла, на ім’я Порфирій. Свідка цієї події, якого звали Селевкій також стратили. Крім того, того дня стратити Феодула, який сповідував християнство таємно. Коли до тіл одинадцяти мучеників підійшов юнак Іуліан, аби віддати їм шану, його також схопили та засудили.

Яке сьогодні міжнародне свято 

В Україні та світі 1 березня відзначають Міжнародний день котів. Це свято є неофіційним, але дуже популярним. 
Кількість домашніх котів та кішок на планеті оцінюється приблизно у 600 мільйонів. Існує окрема наука, яка вивчає цих тварин – фелінологія. 

Коти мають особливий характер, вони кмітливі, грайливі, незалежні та допитливі, а також можуть бути лагідними або суворими. Вони відчувають настрій свого господаря дуже тонко. Кішок приручили близько 10-12 тисяч років тому в близькосхідному регіоні, коли люди вже осіли та зайнялися землеробством. Тоді кішки працювали на господарствах, знищуючи пацюків та мишей, що було взаємовигідним для обох сторін.

У Давньому Єгипті кішок поважали через їхню грацію та вміння бачити в темряві. Єгипетська країна заборонила вивезення кішок та карала вбивць цих тварин смертю. 

Пережили кішки й непрості часи: у Середньовіччі в Європі їх вважали помічниками диявола, тому масово вбивали. Це призвело до зменшення кількості котів та розмноження гризунів, що могло сприяти епідемії чуми, яка почалася в 1348 році.

Крім того, 1 березня — це Всесвітній день цивільної оборони. Дату започатковано у 1990 році за ініціативи Міжнародної організації цивільної оборони. 

Також 1 березня відзначають Всесвітній день імунітету. Дату започаткували для того, щоб привернути увагу людей власного імунітету та проблеми імунних захворювань.

Сьогодні також Всесвітній день компліменту. Хоча точна інформація про появу цього свята невідома, воно є дуже позитивним. До святкування може долучитися будь-хто, просто зробивши людині щирий комплімент. Приємні слова завжди підвищують самооцінку, підіймають настрій та знижують рівень напруженості. 

Народні традиції та прикмети

Наші предки мали чимало традицій та прикмети на 1 березня:

якщо цього дня сильний вітер – будуть опади; густий туман віщує непогоже літо; паводок сьогодні – до великої кількості комах та шкідників влітку; якщо ворони голосно каркають – чекайте похолодання.

Сьогодні святкують іменини Порфирій, Павло, Феодул, Самуїл та Ілля.

Що не можна робити у цей день:

Сьогодні не слід позичати та віддавати борги. Займатися важкою фізичною працею небажано  Не варто сваритися та використовувати лайку.

Теги: свята

Переглядів: 11664
Поширень: 52

Останні новини