У Вінниці привертали увагу до проблеми торгівлі людьми мовчазною ходою

Вчора у м. Вінниці відбулась вулична акція «Walk for Freedom/Хода за свободу» з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, започаткованого 2007 року Європейським Парламентом. 18 жовтня є днем консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності суспільства щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

З метою привернення уваги населення до зазначеної проблеми, а також задля роз’яснення громадянам про види і форми цього злочину, шляхів підтримки та допомоги постраждалим, до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми Міністерством соціальної політики України ініційовано проведення Всеукраїнської інформаційної кампанії.

Вінницька область також долучилась до відповідної акції, що відбулась 18 жовтня, за сприяння обласної державної адміністрації, Вінницької міської ради, громадських організацій «Джерело надії» та «Прогресивні жінки». Варто підкреслити, що захід спрямований на підвищення рівня обізнаності населення щодо торгівлі людьми, а також поширення важливої інформації стосовно зазначеної проблеми та небезпеки, яку вона становить. 

Учасники акції пройшли центральною вулицею міста, сформувавши колону, що символізувала тих осіб, які потрапили в ситуацію торгівлі людьми та не можуть самостійно вирішити цю проблему. Захід не є протестом, адже це мовчазна і мирна хода, що проходить для захисту мільйонів чоловіків, жінок та дітей, які зараз знаходяться у рабстві. В акції також взяли участь небайдужі вінничани та гості міста на знак об’єднання зусиль для подолання міжнародного злочину, хвороби ХХІ ст. – сучасного рабства.

Захід проведено під патронатом Міністерства соціальної політики України, за підтримки Представництва неурядової громадської організації А21, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Міжнародної організації з міграції та місцевих адміністрацій. «Walk for Freedom/Хода за свободу» також символізує розвиток діалогу з метою покращення підтримки постраждалим, а також сприяє переслідуванню торгівців людьми на глобальному рівні.

Після мирної ходи учасники акції переглянули тематичну постановку флеш-театру «Ланцюг злочинних дій»  у виконанні учасників незалежного театру-студії «Птаха», народного театру-студії «Сьоме небо» Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова.  Крім цього, було презентовано перфоманс «Павутиння злочину» (режисер – М. Равенко).

Під час проведення  акції розповсюджено інформаційні матеріали, розроблені спільно з міжнародними партнерами і громадськими організаціями, що працюють у сфері протидії торгівлі людьми, включаючи Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Представництва МОМ в Україні, Міжнародної громадської організації «Компанія А21» та інших.

Довідково:

Протягом 2012-2018 років у Вінницькій області 49 особам встановлено статус особи, що постраждала від торгівлі людьми (у 2018 році – 7 статусів). Ще 4 особи звернулися з заявами щодо встановлення їм відповідного статусу.

З них: 23 жінки та 26 чоловіків, в тому числі 3 дитини. За видами експлуатації: 31 особа постраждала від трудової експлуатації, 7 –  від сексуальної, 6 – від жебрацтва, 3 – продаж дитини, 1- вилучення органів, 1- втягнення у злочинну діяльність.

Серед громадян, які звернулися  за допомогою: 21 особу експлуатували в Росії, 4 –  в Чехії, 4- в Республіці Білорусь, 3 – в Італії, 4 – в Україні,  2- у Фінляндії, 1 – в зоні  АТО, 4 – в АР Крим, 1 – в Індії, 1 – в Німеччині, 1- у Польщі, 1 – у Шрі–Ланці, 1 – в Йорданії, 1 – в Туреччині.



Переглядів: 3047
Поширень: 0

Останні новини