Яке сьогодні свято – 3 березня: все про цей день, яке церковне свято

Сьогодні, 3 березня, відзначають Всесвітній день дикої природи і Всесвітній день письменника. Також цього дня віряни вшановують святителя Лева.

3 березня 2023 року — це п’ятниця, 373-я доба повномасштабної війни в Україні. Ще 302 дні лишається до Нового року. Яке сьогодні свято – розповідаємо у матеріалі.

Яке церковне свято 3 березня

В церковному календарі 3 березня є днем пам’яті папи Римського, святителя Лева. Він народився у Італійській Тоскані. За переказами, в 452 році священник силою молитви зміг спинити гунського вождя Аттілу від наміру знищити Рим.

У 440 році його обрали Папою, він керував Церквою 21 рік та мав велику людську прихильність. Святитель попер у 461 році, залишившись у історії під іменем святого папи Лева I Великого. Мощі його поховані біля входу до базиліки святого Петра.

Яке сьогодні міжнародне свято 

В усьому світі 3 березня відзначають Всесвітній день письменника. Це свято засноване у 1986 році міжнародним об’єднанням письменників (ПЕН-клубом). Цей день може також вважатися професійним святом для журналістів, редакторів, істориків та інших майстрів слова. Сьогодні автори збираються, аби представити свої творчі напрацювання та обговорити останні літературні новинки.

3 березня — це Всесвітній день дикої природи. Це нове свято з'явилося тільки в 2013 році, і з того часу воно регулярно нагадує людям про те, наскільки вразливий світ флори та фауни, а також про необхідність його захисту.

Створити свято запропонували на  68-їй сесії Генасамблеї ООН, де обговорювалися проблеми збереження дикої природи. Тоді було вирішено, що потрібно затвердити окремий день, присвячений дикій природі.

Також 3 березня відзначають Всесвітній день слуху. Ідея цього дня полягає приверненні уваги людства до проблем та хвороб слуху та необхідності профілактики вушних захворювань.

Сьогодні перша п’ятниця березня, у цей день традиційно відзначають День подяки співробітникам. Свято з’явилося у 1995 році. Ідея свята полягає у тому, щоб привернути увагу до праці робітників, створити середовища взаємоповаги серед співробітників. Вважається, що таким чином покращується продуктивність праці, а люди почуваються щасливішими.

Крім того, у першу п’ятницю березня відзначають День вимкнених ґаджетів. Свято є неофіційним, але доволі цікавим. Воно започатковане заради привернення уваги людства до залежності від різноманітних ґаджетів, і до того, як це впливає на людське здоров’я.

За народним календарем 3 березня – це День вівсянки. Йдеться про маленьку пташку, яка символізує весну. В давнину цього дня влаштовували веселі гуляння.

Народні традиції та прикмети

Наші предки мали чимало традицій та прикмет на 3 березня, зокрема:

якщо день не дощовий – буде гарний урожай; зорі світять яскраво – прийде похолодання; якщо чути грім – рік буде урожайний

Сьогодні іменини у Лева, Василя, Кузьми, Віктора, Дорофія, Олександра та Агафія.

Заборони цього дня:

Не можна сваритися та бити байдики Не варто використовувати лайку Не слід переїдати

Читайте також: Календар свят на 2023 рік - всі свята за місяцями


Теги: свята

Переглядів: 4282
Поширень: 12

Останні новини