Протягом епідемічного сезону 2016-2017 років вдвічі більше вінничан вакцинувались від грипу ніж в попередній період

Містяни почали відповідальніше ставитись до свого здоров’я. Кількість вінничан, які проходять вакцинацію від грипу, з кожним роком збільшується, завдяки цьому протягом минулого епідемічного сезону у нашому місті не було зареєстровано жодного летального випадку від ГРВІ, грипу та їх ускладнень. Також вдалось мінімізувати наслідки поширення вірусу грипу. Про це йшлось сьогодні під час засідання виконкому міської ради.

Міська програма «Стоп грип» розроблена з метою зниження рівня захворюваності на грип і ГРВІ та попередження їх ускладнень, зокрема, вірусної пневмонії.  «Грип є і залишається найбільш поширеним захворюванням. Щорічно у місті Вінниці реєструється від 80 до 140 тисяч випадків захворювання на грип та ГРВІ, більше 60 % – діти. За прогнозами на епідсезон 2017-2018 років передбачалися три віруси грипу: два типу А і один типу В. Відповідно до цього було виготовлено три вакцини для профілактики в даний епідемічний період. Всі вони використовувались у нашій програмі «Стоп грип». Також було проведено широку інформаційну компанію, тренінги з медичним працівниками щодо підняття професійного рівня  з діагностики та надання лікувальної допомоги пацієнтам. Паралельно у закладах був створений і підтримувався запас медикаментів, що дозволяло адекватно і в повному обсязі реагувати», – розповів директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Дітям, позбавленим батьківського піклування та дітям з інвалідністю, щеплення робились безкоштовно. Усім іншим категоріям вінничан, які вирішили скористатись Програмою, 50% вартості вакцини відшкодовувалось за рахунок коштів міського бюджету. 

«Вакцинацію протягом звітного періоду пройшли 5385 осіб, це фактично вдвічі більше ніж в минулому році (2743 людини). Вінничани активно звертались за медичною допомогою, що дозволило нам вчасно діагностувати, призначати лікування та зменшити ускладнення. Не було відмов в госпіталізації, і це дозволило нам отримати доволі непогані результати в лікуванні. Під час епідсезону 2016-2017 року не було зафіксовано жодної смерті від вірусної пневмонії у Вінниці», – додав Олександр Шиш.

Для ефективного виконання заходів програми була забезпечена підготовка госпітальних баз до роботи по виявленню, госпіталізації хворих чи підозрілих на захворювання інфекцією, викликаною вірусом грипу; передбачено додаткову перепрофілізацію ліжок для госпіталізації хворих на грип у період епідемічного підвищення захворюваності на ГРВІ та грип. Був створений та постійно підтримувався запас лікарських засобів, у тому числі противірусних препаратів, експрес-тестів для діагностики грипу, засобів індивідуального захисту.

«Ми бачимо позитивну динаміку по виконанню програми «Стоп грип», в цьому напрямку потрібно працювати активно й надалі. Важливим є питання щеплення, зокрема, інформаційна компанія. У медичних закладах потрібно проводити постійну роз’яснювальну роботу щодо усіх діючих міських та держаних медичних програм, людям потрібно розповідати про ризики захворювань, можливі ускладнення», – підсумував міський голова Сергій Моргунов




Переглядів: 2606
Поширень: 0

Останні новини