Яке сьогодні свято – 9 березня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 9 березня, віряни відзначають Обретіння голови святого пророка Іоанна Предтечі, а в Україні святкують День народження Тараса Шевченка.

Дев’яте березня 2023 — це четвер, 379-а доба повномасштабної війни в Україні. Яке сьогодні свято – розповідаємо у матеріалі.

Яке 9 березня церковне свято

9 березня – за православним церковним календарем віряни відзначають Обретіння голови пророка Іоанна Предтечі. Церковна історія оповідає про 3 випадки Обретіння голови Іоанна Предтечі: у четвертому, п’ятому та у дев’ятому століттях. Саме сьогодні святкують Перше та друге Обретіння голови.

Святого обезголовили волею лихої іудейської царівни. Обезголовлене тіло поховали учні пророка, а його голову окремо сховала лиха Іродіада. Однак святиню знайшла благочестива жінка. Після цього голову Іоанна Предтечі ще декілька разів знаходили та втрачали. 

Яке сьогодні свято в Україні та усьому світі

В Україні 9 березня – День народження Тараса Шевченка. Великий Кобзар був патріотом, великим письменником, поетом та художником. Для більшості українців ця видатна постать є національним героєм. Життя та творчість Тараса Шевченка були присвячені боротьбі за українську незалежність та свободу нашого народу.

Тарас Шевченко народився 9 березня на Черкащині у кріпацькій родині. Він рано осиротів, але завдяки власному розуму здобув освіту. У підлітковому віці був слугою в маєтку багатого поміщика Енгельгардта. Разом із паном, якому належав, він поїхав до Петербурга. 

Юнак мав талант до малювання і отримав змогу займатися мистецтвом у петербурзького художника Ширяєва. Спілкуючись у творчих колах, Шевченко привернув увагу інтелігенції. Згодом художник Карл Брюллов та поет Василій Жуковський сприяли звільненню Тараса з кріпацтва. 

Отримавши свободу, він навчався у академії мистецтв, вивчав також літературу та різні гуманітарні науки. Перша збірка віршів «Кобзар» вийшла у 1840 році. Україномовні вірші не користувалися популярністю в Петербурзі, натомість українці їх одразу полюбили. 

Шість років потому Шевченко став учасником Кирило-Мефодіївського братства, котре хотіло відродити в Україні національно-визвольний рух. Члени братства були заарештовані, Тараса заслали до Оренбурга та заборонили писати та малювати. Через десять років поета звільнили із заслання, але жити на батьківщині не дозволили. Помер Тарас Шевченко 10 березня, у віці 47 років.

А ще 9 березня святкують Міжнародний день діджея. В рамках святкування збирають кошти для підтримки дітей. Подію започаткували представники міжнародної клубної спільноти. Основна мета – збір коштів для дитячих організацій. У Великій Британії свято є дуже популярним.

Також 9 березня – це День барбі. Ляльку створили у кінці 50-х років. Її авторка - Рут Гендлер, спостерігаючи за своїми дітьми помітила, що їм для гри потрібна лялька із жіночим, а не дитячим обличчям. За 64 роки свого існування Барбі багато разів змінювала образ. У 2020 році створили Барбі-українку.

Цього року на 9 березня припадає також Всесвітній день нирки. Дату започаткували для привернення уваги до захворювань цього органу.

Народні традиції та прикмети

Наші предки мали чимало традицій, зокрема, дивилися, який сьогодні день та могли передбачати різні явища:

яка погода – таким буде весь квітень; якщо сніг надворі досі лежить – до холодного Великодня; сильний вітер віщує швидке потепління; з’явилися бруньки – до спекотного літа.

За старовинною традицією на церковне свято 9 березня -  припадає також День птахів. Саме цього дня пташки розпочинають вити свої гнізда. 

Що сьогодні не можна робити

не користуватися гострими предметами; не різати та не їсти кругле, наприклад – помідори, яблука; не подавати страви на великому блюді; не вдаватися до важкої праці; не варто починати нові справи; триває Великий піст, тож заборонено вживати м'ясо, яйця та молоко.

Читайте також: Коли у 2023 році в Україні переходять на літній час


Теги: свята

Переглядів: 13285
Поширень: 54

Останні новини