У Вінниці розпочинається обговорення проекту Концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 року

19 жовтня Вінницький міський голова Сергій Моргунов та Матіас Брандт, директор проекту «Інтегрований розвиток міст Україні» (який виконує німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH») презентували вінницьким медіа проект Концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 року. Цей документ буде обговорюватись близько місяця, і за цей час усі бажаючі можуть внести свої пропозиції та висловити свої думки щодо нього. Реалізація проектів, які передбачені Концепцією, планується з 2020 року. Усі процеси будуть логічним продовженням заходів виконання тих пріоритетів, що містяться в Стратегії розвитку міста «Вінниця:2020».   

Вінниця – одне з перших міст в Україні, де було розроблено та затверджено Стратегію розвитку міста до 2020, а два роки тому було прийнято новий виклик – розробити стратегічний документ на наступне десятиріччя – Концепцію інтегрованого розвитку міста 2030. Допомогу у її створенні запропонували Уряди Німеччини та Швейцарії, і вже у квітні 2016 року у Вінниці та ще трьох містах країни, Полтаві, Чернівцях та Житомирі, стартував Проект «Інтегрований розвиток міст в Україні». Нещодавно до проекту приєднались ще два міста.

В цілому він спрямований на підготовку пілотних міст до посилення повноважень органів місцевого самоврядування та їх інституційної спроможності в рамках подальшої реформи децентралізації. 

«Створення Концепції розвитку міст належить до найкращих європейських і світових практик. Хоча варто також сказати, що не усі міста мають такі стратегічні документи, а лише роблять перші кроки. Але ми знаємо, що цей підхід до планування діє. Наприклад, Цюріх у Швейцарії у 1994 році мав певні соціальні та демографічні проблеми. Тоді це європейське місто пережило певну кризу. Але ми всі бачимо, яке це місто зараз. Зараз у Вінниці немає кризи, але місто стоїть перед певними викликами, і Концепція може допомогти їх подолати. Ми звертаємося до громади Вінниці, і в першу чергу до молодих людей, – взяти активну участь в обговоренні проекту Концепції. Буде багато можливостей обговорити документ, який ми сьогодні представляємо. Очікую, що буде жваве обговорення. Адже сам процес створення Концепції був досить динамічним. В жодному місті України, де ми працюємо над проектом «Інтегрований розвиток міст» немає такої активної роботи з боку муніципалітету над документом, як це відбувається у Вінниці. Така активність є і з боку Вінницької міської ради, і вінницької громади. Це можна було побачити на різних форумах та заходах», - зазначив Матіас Брандт, директор проекту «Інтегрований розвиток міст Україні», GIZ.

Сьогодні, 19 жовтня, відбулась прес-конференція щодо презентації проекту  Концепції інтегрованого розвитку м.Вінниці до 2030 року. Над нею працювали понад 60 фахівців впродовж 2 років. Зараз цей документ фіналізується експертами спільно з робочою групою фахівців муніципалітету. І далі він буде винесений на обговорення громадськості: кожен вінничанин може додати у нього свої пропозиції, оскільки партисипація під час написання Концепції є невід’ємною частиною процесу. 

«У Концепції сконцентровано всі ті важливі речі, які необхідно нам всім разом реалізувати в нашій територіальній громаді, щоб зробити місто, в якому хочеться жити та залишитись і сьогодні, і в 2020-му і в 2030-му роках. Сама підготовка документу відбувалася протягом двох років. Спочатку проводилося багато заходів, де відбувалось спілкування з різними експертними групами, наголошую – не чиновниками, а тими людьми, які не мають відношення до влади. Далі ми всі напрацювання почали інтегрувати в рамках муніципалітету. Я вважаю, що ми провели унікальну річ, коли під час розробки цього документу відбулася інтеграція і зв’язок між різними департаментами і структурними підрозділами Вінницької міської ради. Ми провели 13 зустрічей у форматі майстерень за участю наших фахівців, які потім будуть разом з громадськістю реалізовувати дану концепцію», - розповів Вінницький міський голова Сергій Моргунов.  

Концепція інтегрованого розвитку м.Вінниці до 2030 року – це базовий план розвитку та просторових змін на території міста на найближче десятиліття. Новий документ поглиблює діючу Стратегію розвитку «Вінниця:2020», а її візії майже повністю співпадають із її п’ятьма пріоритетами та поглиблюють їх з огляду на нові потреби, виклики та можливості міста. Проект Концепції наразі має 5 візій, 11 галузевих тем та близько 70-ти стратегічних проектів.

До планування розвитку Вінниці до 2030 року планується залучити широкі кола громадськості. Такий підхід дозволить сформувати спільну картину майбутнього міста, консолідації зусиль та ресурсів. Відтак вектори розвитку усім стають зрозумілими, що підвищує довіру між громадянами, громадськими та державними інституціями, бізнесом.

Європейська методологія інтегрованого розвитку, що була передана в рамках проекту німецькими та швейцарськими експертами, передбачає комплексний аналіз головних сфер життєдіяльності міста, які охоплюють не тільки комунальні підприємства, установи, заклади та організації, але й організації інших форм власності. 

З повною і скороченою версією Концепції можна буде ознайомитись на офіційному сайті Вінницької міської ради .  

Збір пропозицій вінничан буде відбуватись до 24 листопада. Основним підсумовуючим заходом зовнішньої партисипації стане ІІІ-й форум інтегрованого розвитку Вінниці. До кінця листопада будуть вноситись зміни до проекту Концепції інтегрованого розвитку міста до 2030 року і з початку нового року розпочнеться розробка в рамках Концепції статистичного, фінансового моніторингу та моніторингу громадської думки. 

«Наразі ми закликаємо ознайомитись з проектом Концепції, надсилати свої пропозиції на електронну пошту та взяти участь в загальноміському форумі, що планується 24 листопада 2018 року», - зазначив заступник міського голови Владислав Скальський.

Електронна адреса, за якою можна буде надсилати свої відгуки, зауваження та пропозиції: kirm2030@vmr.gov.ua.  




Переглядів: 3289
Поширень: 0

Останні новини