Один айтішник "тримає в заручниках" всю систему митниці України

У лютому минулого року Кабмін звільнив весь керівний склад Державної митної служби через підозри у корупції. Попри чисельні кадрові перестановки, один із департаментів митниці вже багато років залишається на місці — це IT-відділ та архітектор IT-системи Держмитслужби Олександр Івашкович. 

Чому проти цієї людини не працює державне управління та що дозволяє йому залишатися на посаді за всіх керівників і обставин дослідила спільнота DOU.

Хто такий Олександр Івашкович

Олександр Івашкович працює начальником спецуправління проекту та розробки інформаційних систем IT-департаменту митниці. Тут він від 1995 року. Він є одним із розробників внутрішньої інформаційної системи митниці "Інспектор-2006".

Ця система містить дані щодо перевізників та їхніх товарів, включно з вагою, розміром, вартістю речей. При цьому вона в напівавтоматичному режимі аналізує ризики та визначає, які вантажі митникам варто перевірити більш уважно, а які можуть проїхати "зеленим коридором".

Без неї робота митних пунктів неможлива — зупинка системи на один день призведе до недоотримання понад 1,5 мільярда гривень до бюджету України. 

Проблеми "Інспектора"

Однією із ключових проблем, яка обговорювалася в публічному просторі ще кілька років тому — нібито відсутність документації на "Інспектор-2006". Це унеможливлює роботу з нею розробників, не ознайомлених з початковим кодом.

Автори дослідження поставили питання, чи є документація до системи безпосередньо Олександру Івашковичу, пресслужбі ДМС, та колишньому керівництву митниці. Зазначають, що єдиної відповіді так і не отримали.

Офіційна відповідь – митниця має всі документи для експлуатації системи "Інспектор-2006". 

Сам Івашкович стверджує, що документація до "Інспектора" є, однак визнає: задокументовано далеко не все. Все через високі темпи роботи ІТ-відділу та брак ресурсів для написання документів.

Екс-керівник Держмитслужби Максим Нефьодов переконаний, що повного доступу до системи ні в кого, крім Івашковича, досі немає:

— Можливо, десь і лежить весь вихідний код "Інспектора". Але ніхто, хто за посадою повинен мати до нього доступ, за часів нашої команди у держоргані його не отримав, і я переконаний: це й нині так.

Незамінний працівник

У розмові з DOU Нефьодов розповів, що питання про звільнення розробника розглядали на "найвищому державному рівні", та ухвалили рішення залишити його на місці.

"…немає жодної гарантії, що, коли Івашкович зрозуміє, що "День X" настав, він не зайде в систему і не обнулить всю базу даних", — прокоментував можливе звільнення Івашковича колишній керівник ДМС.

За його словами, ІТ-система митниці фактично є приватною і належить не державі, а панові Івашковичу.

Нова система

Систему "Інспектор-2006" кілька разів намагалися замінити через її застарілість, але невдало. За словами керівництва Держмитслужби, всі розробки не пройшли випробування митними органами.

Крім того, розглядався варіант отримання альтернативного продукту від інших країн, але на той час європейські системи погано координувалися з українським законодавством.

Сам Івашкович повідомив, що нову, повністю централізовану систему в Держмитслужбі запустити планують — нині вона знаходиться на стадії розробки та готова наполовину. Програму запроваджують частинами, створення почалося у третьому кварталі 2021 року. Однак, коли саме все буде готово спрогнозувати неможливо, тим паче під час війни.


Переглядів: 5648
Поширень: 55

Останні новини