Екскурсії, творчі вечори, хімічні шоу, майстер-класи та багато іншого: Як живе волонтерська організація у Вінниці

Початок війни на території Донецької та Луганської області з росією 2014 року та повномасшабне вторгення в Україну 2022 року змінили життя українців. Мільйони постраждалих, хто втратив своїх близьких, свій дім та були вимушені розпочати нове життя на новому місці.  Ці люди потребують не тільки гуманітарної допомоги, але й всебічної підтримки для інтеграції в нове життя.

Ми поспілкувались про діяльність однієї з організацій, яка вже не перший рік допомагає ВПО, з головою правління ГО “Інноваційна дія” – Дмитрієвою Світланою та ідеологом хімічного шоу, викладачем ДонНУ імені Василя Стуса, Леоновою Наталею.


“Ми працюємо у сфері захисту та підтримки ВПО з 2015 року. Наша команда – співзасновниці, членкині команди, волонтери/волонтерки мають статус внутрішньо переміщених осіб. У 2015 році ми разом з такими самими переселенцями/переселенками прийшли розуміння, що ніхто краще нас самих не знає наших потреб та проблем, що потрібно об’єднуватись та спільними зусиллями, допомагаючи собі, допомагати іншим. Вже 7 років поспіль, як ми підтримуємо людей зі статусом ВПО – це проведення заходів для дітей та дорослих, надання інформаційної і консультаційної підтримки (куди звернутись, як подати документи, які ВПО мають права тощо), психологічної допомоги тощо” – розповідає нам Світлана про ідею створення та діяльність організації.

Війна триває вже не перший рік, з моменту повномасштабного вторгнення Вінниччина опинилась серед числа тих областей, котрі найбільше приймають та допомагають ВПО. Тільки Вінниця прийняла більш ніж 45 тисяч внутрішньо переміщених осіб, серед яких близько 12 тисяч є діти. Про те як змінилось життя після 24 лютого 2022 розповідає Світлана:

“У 2022 році до команди ГО приєднались нові люди – переселенки з Маріуполя, Краматорська, Харкова, Луганської області та з інших регіонів. Людей об’єднує таке потужне бажання допомогти один одному, одна одній, щось зробити для нашої перемоги. Люди приходять не тільки за допомогою, але і пропонують свою допомогу.  

Зараз наша команда складається з тих, хто приїхав до Вінниці, шукаючи безпеки та захисту. 

Значно збільшилась кількість людей, які потребують допомоги. Ми робимо те, що вміємо, напевно, найкраще, допомагаємо людям не відчувати себе самотніми – організовуємо екскурсії, творчі вечори, різноманітні майстер-класи для дітей – хімічне шоу “Секрети сухого льоду”, акторської майстерності та різноманітні творчі майстер-класи, для жінок – психологічні заходи арт-терапевтичного спрямування, йогу та багато іншого. 

Для нас найкращий результат, коли жінки та діти знайомляться між собою, товаришують, обмінюються інформацією, підтримують словом та ділом. Бо ізоляція, самотність, розірвані соціальні зв’язки, втрата спілкування, друзів/подруг, як для дітей, так і для дорослих – це одна із проблем, яку наша ГО намагається вирішити.”

 

“Хімічне шоу” – це суміш хімічних експериментів і начально-розважальних свят. Діти не тільки дивляться розважальну програму, але й беруть безпосередню участь у виконанні дослідів разом з досвідченими хіміками. Сьогодні наші шоу – це з одного боку популяризація науки для дітей від мала до велика, а з іншого боку – волонтерська робота. Раніше ми проводили благодійні заходи у дитячих будинках, лікарнях, де знаходяться онкохворі діти, в ГО, які опікуються дітьми з різними захворюваннями (ДЦП, діабет).

Починаючи з квітня 2022 року я розпочала проводити дитячі свята для дітей вимушених переселенців. Перші шоу “Секрети сухого льоду” і “Кріо шоу з рідким азотом” було проведено в ресторації “Нова провінція” за підтримки власника закладу Андрія Тягуна, а також на інших майданчиках. Потім у співпраці з головою ГО “Інноваційна дія” Світланою Дмитрієвою ми запланували проведення ще трьох хімічних шоу у стінах ДонНУ імені Василя Стуса. Ці шоу допомагають дітям відволіктися від їхніх проблем, отримати позитивні емоції, радіти, посміхатися.” – розповідає Наталя про ідею проведення “Хімічних шоу для дітей”. 

“За весь цей час важко порахувати скільки всього дітей ВПО взяло участь у наших заходах (точно більше 400), але я впевнена, що ці шоу принесли лише позитивні емоції і враження, нові знання і знайомства! На мій погляд, це своєрідна терапія для дітей під час війни. Ці хвилини радості дають змогу дітям забути про ті жахи, які вони пережили, і знову поринути в дитинство.

На таких заходах я завжди дивуюся впевненості і відсутності страху у дітей, бо вони із задоволенням і впевненістю виконують будь-які досліди! Вони тримають у руках сухий лід, температура якого -79 градусів Цельсія, роблять з нього суху мінералку і пробують її на смак, п’ють димлячі коктейлі, приймають охолоджуючий душ і завжди посміхаються! Щирі дитячі посмішки і радість на обличчях – це головна наша винагорода!” – додає вона.



Переглядів: 1728
Поширень: 1

Останні новини