Яке сьогодні свято – 14 березня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 14 березня – День українського добровольця. На сьогодні припадає церковне свято –  день пам'яті святої преподобномучениці Євдокії (Явдохи).

14 березня 2023 року – це вівторок, 384-а доба повномасштабної війни в Україні.  Яке сьогодні свято – розповідаємо у матеріалі.

Яке церковне свято 14 березня

14 березня за церковним календарем — день пам’яті святої преподобномучениці Євдокії (Явдохи). Про життя християнської святої та мучениці відомо мало. Вона за народженням була самаритянкою, працювала настоятелькою монастиря у Сирії. 

Молода Євдокія відрізнялася великою вродою та була розпусницею. Одного розу до міста прийшов настоятель монастирів Герман. Він зупинився на ніч в одному домі та перед сном довго читав святе письмо та молився. Євдокія, яка ночувала у сусідній кімнаті, проснулася та прислухалась. 

На наступний день вона попросила Германа здійснити хрещення. Вона вирішила роздати свої пожитки та разом із настоятелем піти до монастиря. Євдокія жила благочестиве життя та мала дар чудотворіння. В ті часи були страшні гоніння на християн. Євдокію схопили язичники, піддали тортурам та стратили. Вона прийняла мученицьку смерть у 120 році.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

В Україні 14 березня святкують День українського добровольця. Свято приурочене до 14 березня тому, що саме цього дня у 2014 році у Нові Петрівці почали прибувати з Майдану добровольці. Там відбувалася перша підготовка тих, хто згодом пішов боронити нашу країну 9 років тому, на початку російсько-української війни.  Дату прийняла Верховна Рада у 2017 році. У цей день варто подякувати кожному добровольцю, який став на захист незалежності та суверенітету України.

Також 14 березня святкують Міжнародний день числа "Пі". Ініціатором події є фізик Ларрі Шоу. Число "Пі" є константою і дорівнює відношенню довжини кола до його діаметра. Цим значенням користувалися ще у стародавному світі. Зокрема, його вирахував Архімед. Сам знак "Пі" з’явився у 1706 році. На початку чила – 3.14, що збігається із датою 14 березня за американською системою дат (спершу місяць, потім день). Тому свято відзначають саме сьогодні.

14 березня — Міжнародний день математики. Поява цього свята повязана зі відзначенням дня числа "Пі". Наукове свято є доволі новим, його заснували у 2019 році, а вперше відзначили – у 2021. Метою заходу є популяризація математичної науки у світі та привернення уваги до молоді до важливості вивчення математики.

Також 14 березня відзначаюь Свято вчених або День Генія. Подію приурочили до річниці від дня народження Альберта Ейнштейна. Великий фізик Ейнштейн запропонував світу теорію відносності, отримав Нобелівську премію, та став Людиною століття за версією видання Time. Ейнштейн казав, що уява це краще, ніж знання, та стверджував, що помилятися – цілком нормально.

14 березня відзначають Міжнародний день боротьби проти гребель. Учасники антигребельного руху виступають за збереження та відновлення річок. Започаткували подію заради привернення уваги до того, якої шкоди річкам та екосистемі вцілому завдають греблі. 

Також 14 березня відзначають цікаве свято — День знань про метеликів. Метелики мають чотири крила та не літають, якщо їм холодно. Крила метеликів насправді прозорі, їх повернхня вкрита лусочками, які відбивають світло різних кольорів. У метеликів є мозок, серце та нервова система. Цей день є ще однією нагодою нагадати людству про те, якою багатою та різноманітною наша природа та як важливо вживати природоохоронних заходів. 

14 березня — це також Міжнародний день запитань. Подія заснована для того, аби стимулювати у людей допитливість, мотивувати їх дотримання знань та навчання. Міжнародний день запитань також присвятили дню народження Ейнштейна.

Народні прикмети і традиції 

В давнину люди мали звичай дивитися, який сьогодні день, та прогнозувати різноманітні явища:

якщо небо ясне – буде хороший рік; південний вітер – до дощового літа; пішов сніг – до грибної осені цього року; віхола – весна буде затяжна та прохолодна; кури п’ють з калюжі – до ранньої весни.

Церковне свято 14 березня за народною традицією називали «Явдоха». В народі це ім’я пов’язують із природою та пробудженням землі після зими. Вважається, що погода на Явдохи показує, яке буде літо. 

Що не можна робити цього дня

слід утримуватися від суму, не писати поминальні записки, не вживати алкоголь на поминках; не позичати гроші; не брати до рук ластівку, або її яйце; не сваритися з близькими; триває піст, тож не слід вживати рибу, м'ясо, молоко та яйця.

Читайте також: Коли переходять на літній час 2023 – дата переведення годинника в Україні


Теги: свята

Переглядів: 24299
Поширень: 92

Останні новини