Нова тактика ракетних обстрілів: що таке фальш-цілі?

Останніми днями в Україні та на Вінниччині сигнали повітряних тривог почали лунати частіше. Це пов'язано з тим, що росіяни намагаються зараз вигадати нову тактику ракетних ударів, яка б дозволила їм прорвати українську ППО.

Що таке фальш-цілі?

У проміжках між обстрілами ворог активно застосовує так звані фальш-цілі. Фальш-цілі бувають двох типів: РББ та РЕБ.

Задача ракети без бойової частини(РББ)  полягає в тому, щоб бути видимими для радіолокаційної станції та відволікати протиповітряну оборони. Пристрої радіоелектронної боротьби (РЕБ) створюють електромагнітні імпульси, які імітують наявність цілей у повітрі.

Повітряна куля з кутовими відбивачами

12 лютого 2023 року росіяни запустили на територію України кулі з кутовими відбивачами. Конструкція таких куль складається з металевих пластинок. Ці повітряні цілі можуть бути різного розміру – діаметром від метра до півтора, але достатнього для підйому кутового відбивача. Така конфігурація дозволяє добре відбивати промені, що потрапляють на об’єкт. Кулі мають неконтрольовану траєкторію руху, тобто керувати ними може звичайний порух вітру.

Мета цих літаючих об’єктів – знаходти осередки ППО. Такі кулі можуть створювати перешкоди та вводити в оману радіолокаційні системи, які сприйматимуть об’єкт за хибну ціль.

Крилаті ракети з імітаторами бойової частини та з блоком постановки фальш-цілей

Ворог використовує також крилаті ракети Х-55 з імітаторами бойової частини. Їх запускають з Ту-95 та Ту-160, вони здатні зі швидкістю 720-830 км/год долати до 3500 км. Ці ракети створювалися для нанесення ядерних ударів по стратегічних цілях за заданими координатами, але зараз ядерний заряд на них замінили імітаторами — великими «бляшанками» аналогічної ваги. Внаслідок падіння на житлову забудову такі ракети можуть спричинити великі руйнування та пожежі.

Крилаті ракети Х-101 в нових модифікаціях отримали блок постановки пасивних перешкод. Він оснащений піропатронами з дипольними відбивачами — смужками фольги чи відрізками металізованого скловолокна. Ракета оснащена датчиками, які у випадку радіоелектронного опромінення  автоматично активують блоки пасивних перешкод для відстрілу.

Речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону заявила: «Ми освідчені в тому, що вони можуть використовувати фальш-цілі, то для них це неефективна тактика. Хоча вони продовжують за допомогою цієї тактики вишукувати нашу протиповітряну оборону і намагатися спровокувати її роботу для того, щоб потім уразити. Наразі ця робота безефективна»



Переглядів: 4967
Поширень: 0

Останні новини