Яке сьогодні свято – 16 березня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 16 березня, відзначають День свободи інформації, а віряни вшановують пам'ять святих Євтропія, Клеоніка і Василіска. 

16 березня 2023 року – це четвер, 386-а доба повномасштабної війни в Україні.  Яке сьогодні свято – розповідаємо у матеріалі.

Яке церковне свято 16 березня

16 березня за церковним календарем — день пам’яті святих мучеників Євтропія, Клеоніка і Василіска. Вони жили у місті Амасії Понтійській. Євтропій і Клеоник були братами, а Василіск – їхнім другом. Усі троє постраждали за віру близько 308 року. Їх ув’язнили та піддали тортурам, однак це не змусило їх зректися християнства.

Тоді мучеників засудили на страту. Братів Клеоніка та Євтропія розіп’яли, а  Василіска залишили у в’язниці. Згодом його також стратили, відтявши голову мечем. Доброчесні християни поховали тіла святих з великими почестями.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

16 березня в світі та Україні – День свободи інформації. Дату події приурочили до річниці від дня народження Джеймса Медісона, якого називають "батьком" американської Конституції і борцем за прозорість на рівні державної влади. Появу свята ініціював Комітет журналістів у 1989 році. Цей день ще раз нагадує, якою важливою є публічність та прозорість даних та сприяє обізнаності громадян щодо прав на доступ до інформації. 

Також 16 березня – це День квілтінга. Це дивовижне мистецтво художньої вишивки та вистьобування тканини. Між двома шарами полотна розміщують шар вати або іншого нетканого матеріалу. Таким чином, за допомогою кропіткої роботи, виготовляють стьобані ковдри та інші вироби. Техніка створення стьобаного полотна з’явилася у Стародавному Китаї. У багатьох культурах вона стала частиною національної спадщини.

А ще 16 березня – відзначають День губ. Достеменно невідомо, звідки до нас прийшло це свято, але суть його у тому, щоб приділити увагу своїм губам та подбати про їх здоров’я. Людські губи є унікальними – на них є особливі відбитки, як і на пальцях. Кожна людина має свій малюнок. Губи є важливим органом, тому не варто ігнорувати догляд за ними, зволоженням та забезпеченням всіма необхідними речовинами.

16 березня — це День без селфі. Сьогодні варто утриматися від цього популярного типу фотографування. Люди почали зображати самі себе ще в стародавні часи, зокрема, художники часто писали автопортрети. Перше справжнє «селфі» було відзняте на фотокамеру в 1920 році. П’ятеро фотографів тримали важку камеру, фотографуючи себе.

В наші дні люди нерідко готові піти на ризик, щоб зробити цікаву світлину. Також стало більше тих, хто готовий змінювати зовнішність вдаючись до пластичних операцій та зациклюватися на своєму вигляді. Саме тому психологи та психіатри підтримали те, щоб був започаткований День без селфі. 

Народні прикмети і традиції

В давнину люди мали звичай дивитися, який сьогодні день, та робити прогнози стосовно погоди та інших важливих явищ:

якщо шпаки вже прилетіли – буде гарний урожай зернових; синиці розщебеталися – незабаром стрімке потепління; ворони стрибають у сніг – до ясної погоди; гуси високо летять – буде повноводдя

За народною традицією, свято 16 березня носило назву "Ведмеже пробудження". Люди вірили, що саме сьогодні приходить справжня весна, а в лісі виходять зі сплячки ведмеді. Вважається, що вранці слід умиватися водою, у якій цілу ніч було щось срібне. Так краса та молодість збережуться на увесь рік.

Що не можна робити цього дня

не слід йти до лісу; не можна давати та брати в борг після заходу сонця; виносити сміття та викидати старі речі не варто – можна разом із ними позбутися достатку та добробуту в домі.

Читайте також: Коли переходять на літній час 2023 – дата переведення годинника в Україні


Теги: свята

Переглядів: 4080
Поширень: 6

Останні новини