Яке сьогодні свято – 17 березня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 17 березня, в світі святкують День святого Патріка, а віряни вшановують пам'ять преподобного Герасима Йорданського та мучеників Павла і Юліанії. 

17 березня 2023 року – це п’ятниця, 387-а доба повномасштабної війни в Україні.  Яке свято сьогодні – розповідаємо у матеріалі.

Яке сьогодні, 17 березня, церковне свято

17 березня за церковним календарем – день пам’яті преподобного Герасима Йорданського. Цей славетний пустельник жив у п’ятому столітті, коли точилися великі релігійні суперечки. Преподобний Герасим був відомим проповідником та навертав людей у християнство, не лише показуючи власний приклад, але й допомагаючи нужденним. 

За переказами, Герасим Йорданський якось врятував пораненого лева. Звір прив’язався до святого та став неначе ручний. Коли той помер, лева не було у монастирі. Він повернувся і почав шукати старця, а коли побачив його гробницю –  бився головою об землю і від цього загинув.

Також на 17 березня припадає день пам’яті мучеників Павла і Юліанії. Це брат і сестра, яких стратили у часи правління імператора Авреліана у Фінікійському місті Птолемаїді. Коли правитель прибув до міста, то помітив, як у натовпі людей, що його зустрічають Павло осінив себе хресним знаменням. Чоловіка ув’язнили та судили, але він не відрікся від віри, тоді його піддали тортурам.  Юліанія, яка бачила страждання брата, стала прилюдно звинувачувати імператора у жорстокості. За це її також схопили, катували, та разом із братом стратили.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

17 березня – День святого Патріка. Свято на честь небесного покровителя Ірландії давно стало відзначатися в усьому світі. За переказами,  завдяки святому Патріку, на острів Ірландія прийшло християнство та зникли всі змії. Це один із найшанованіших у світі святих. Сьогодні традиційно влаштовують паради із урочистими та екстравагантними костюмами, оркестровою музикою та волинкарями.

День святого Патріка пов’язують із зеленим кольором. Прийнято одягатися у зелене вбрання, носити такі ж аксесуари, у деяких містах зеленим світлом нерідко підсвічують воду у фонтанах, а в ресторанах готують зелену їжу. Популярним символом на День святого Патріка є зелений трилисник. За легендою, святий використовував листок конюшини, який складається з трьох частинок, аби пояснити людям що означає Свята Трійця. Відтоді носити трилисник стало популярним звичаєм.

В Україні 17 березня - День мобілізаційного працівника (День військкоматів). Це свято започатковане у 2016 році. Подію відзначають військові працівники мобілізаційних органів та всі небайдужі до цієї роботи. Цього дня керівництво ЗСУ традиційно вітає з професійним святом своїх підлеглих.

Також свято 17 березня – Всесвітній день сну. Подію заснували у 2008 році аби привернути увагу до важливості сну для нормального життя людини. Подію відзначають кожного року в останню п’ятницю перед весняним рівноденням. Сон є невід’ємною частиною людського існування, нарівні із їжею, водою та рухом. Завдяки ньому відбувається фізичне та психічне відновлення. Люди часто жертвують сном на користь власних обов’язків або роботи, це викликає проблеми зі здоров’ям. Свято ще раз нагадує про те, наскільки важливо добре висипатися, аби бути бадьорим, енергійним та мати хороший імунітет.

Народні традиції та прикмети 17 березня

Серед наших предків існувало багато традицій та прикмет для цього дня:

якщо граки граються – буде гарна погода; птахи осідають на старих гніздах – до спокійної та дружньої весни; кричать ворони – невдовзі піде дощ; ясне небо віщує гарний урожай ягід.

Церковне свято 17 березня у народі носило назву Герасим-граківник. В цю пору перелітні птахи повертаються і теплих країв, що передвіщає прихід весни. В давнину люди зустрічали граків, вважаючи, що ті захищають домівки від нечистої сили. Незаміжні дівчата мали звичай ворожити 17 березня: вони швидко вибігали з дому та дивилися, хто перший піде назустріч. Якщо жінка – то дівчина заміж вийде цього року.

Що не можна робити цього дня

не можна одягати нове взуття – цілий день болітиме шия; заборонено відмовляти тим, хто просить милостиню; не варто кричати та лихословити; не можна готувати та їсти страви тваринного походження, оскільки триває піст.

Читайте також: Календар державних, міжнародних та церковних свят 2023 року за місяцями


Теги: свята

Переглядів: 4341
Поширень: 12

Останні новини