Яке сьогодні свято – 18 березня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 18 березня – Всесвітній день перероблення, а віряни відзначають церковне свято –  день пам'яті святого Конона Мандонського.

В суботу, 18 березня 2023 року, триває 388-а доба повномасштабної війни в Україні.  Яке сьогодні свято – розповідаємо у матеріалі.

Яке сьогодні, 18 березня, церковне свято

18 березня за церковним календарем вшановують пам'ять святого Конона Мандонського. Він народився у третьому столітті у місті Назарет, все життя був добрим та смиренним, та займався городництвом. Святий відомий як Конон Мандонський, оскільки він мешкав у Памфлійському місті Мандоні. 

У ті часи Римом правив імператор Децій Траян, а на всіх християн здійснювалися гоніння. Святого Конона також переслідували, однак він із мужністю та вірою в серці витерпів страшні тортури та не зрікся своїх переконань. Його катували, забивши цвяхи у ноги, та змусивши бігти перед кінною колісницею, затоптаний кіньми він прийняв мученицьку смерть. 

Яке сьогодні свято у світі та Україні

18 березня у світі святкують Всесвітній день перероблення. Подію було започатковано 2018 року під егідою фонду Global Recycling Foundation. Дату заснували для нагадування про те, що колись ресурси планети закінчаться, тому потрібно думати, викидаючи щось у смітник. Якщо правильно переробляти упаковки, використані картон та папір, скло, пластик – можна зекономити значну частину природних багатств Землі.

Переробка дозволяє заощаджувати енергію, зокрема переробляючи одну скляну пляшку, можна зберегти енергію, що дорівнює чотирьом годинам роботи лампочки у 100 ват. Крім того свято покликане привернути увагу до стихійних звалищ, утилізації небезпечних відходів, забруднення океанів пластиком та інших речей які впливають на довкілля та клімат. Саме тому свято Всесвітній день перероблення є таким актуальним.

Також 18 березня - День Паризької комуни, на честь перемоги руху робітників у 1871 році у Франції. Під час повстання до влади прийшла Комуна, до якої входили працівники, дрібні буржуа, митці, науковці та різні верстви населення. Їхня боротьба символізувала свободу та рівність у країні. Революційний уряд затримався при владі у Парижі всього два місяці, однак свято існує до сьогодні.

18 березня святкують День народження електричної бритви. Дата пов’язана їх початком серійного виробництва цього приладу. Традиція гоління існує зі стародавніх часів: печерні люди робили спроби голитися гострими предметами та кам’яними ножами. Ацтеки для цього користувалися шматками вулканічного скла.

На важливості гоління наполягав завойовник Олександр Македонський, завдяки цьому щоденний ритуал поширився у багатьох країнах. До того як з’явилися бритви, людство користувалося небезпечними лезами, через це траплялося чимало трагічних випадків. Сучасні електричні бритви є ефективним засобом гоління. Перша бритва складалась з рухомої та нерухомої частини. Елетродвигун приводив до руху один ніж, тоді як інший захищав шкіру від травмування.

А ще 18 березня існує цікаве свято День незручних моментів. Різноманітні випадки траплялися у житті кожної людини. У цей день згадують про дивні та несподівані курйози, що поставали перед кожним на життєвому шляху. Подія покликана нагадати, що почуватися іноді ніяково – цілком нормально. 

Народні прикмети і традиції  

В давнину люди мали звичай дивитися, який сьогодні день, та прогнозувати різноманітні явища:

небо безхмарне і ясне – буде помірковано спекотне літо; в лісі цвітуть первоцвіти – пора починати оранку.

Церковне свято 18 березня у народі називали Конон Городник. Цього дня мали звичай замочувати насіння овочів перед висадкою, починали копати городи та вносити добрива. Вважається, що на це свято потрібно обов’язково займатися городніми роботами, навіть якщо іде сніг та погода цьому не сприяє.

Робота розпочата на Конона Городника принесе плідний урожай. Також слід пересаджувати та доглядати кімнатні рослини. А ще вважається, що сімейні пари повинні пити цього дня вино з корицею – це зміцнює почуття та шлюб.  

Що не можна робити на свято 18 березня

займатися марнотратством, робити коштовні покупки – придбані речі зіпсуються та не принесуть ніякої користі; розносити чутки та байдикувати; лихословити та сваритися; тримати злість на інших.

Читайте також:

Календар державних, церковних та міжнародних свят 2023 року Коли переводять годинник на літній час - дата

Теги: свята

Переглядів: 2236
Поширень: 2

Останні новини