Яке сьогодні, 20 березня, свято – день у світі та Україні, яке церковне свято

Свято сьогодні, 20 березня – День весняного рівнодення та Всесвітній день Землі. Православне свято сьогодні – день пам’яті священномучеників, які у Херсонесі єпископствували: Василія, Єфрема, Капітона, Євгенія та інших. 

Двадцяте березня 2023 року припадає на понеділок, 390-у добу повномасштабної війни. 

Яке сьогодні, 20 березня, церковне свято

Православне церковне свято 20 березня – день пам’яті священномучеників, які у Херсонесі єпископствували: Василія, Єфрема, Євгенія, Капітона, та інших. Церковна історія не багато розповідає про життя цих праведників. Оповідають, що Єфрем та Василій служили єпископами і близько трьохсотого року патріарх Гермон відправив їх проповідувати у Херсонес. Василій здійснював християнські проповіді на берегах Дунаю, для скіфів, які його потім вбили.

Єфрема забили камінням. Ще три проповідники – Євгеній, Агафодор, Елпідій, дізнавшись про смерть Василія, прибули у Херсонес для продовження його справи. Однак невдовзі вбили і їх. Згодом за вказівкою патріарха прибув ще один єпископ – Еферій. На той час він міг вільно проповідувати, оскільки вже правив Костянтин Великий. Він відійшов у інший світ мирно, а на його місце прийшов Капітон.

Одного разу жителі Херсонеса почали вимагати, аби він сотворив чудо: він зайшов в розпечену піч та вижив. Тоді чимало людей було навернуто у християнство. Та згодом єпископа втопили у Дніпрі язичники. Описується, що ці події трапилися на території сучасної України.

Яке свято сьогодні, 20 березня, у світі та Україні 

Свято 20 березня – День весняного рівнодення. Дата за народною традицією пов’язана із пробудженням природи, весни, приходом тепла та завершенням зими. З точки зору астрономії, у цей день Сонце пересікає небесний екватор, а тривалість дня та ночі стає однаковою. Земля відтоді поступово нахиляється до Сонця північною півкулею, починається потепління, повітря прогрівається. 

В Україні народне святкування у День весняного рівнодення має язичницьке коріння. Люди зазвичай ходили до лісу та залишали на пеньках різноманітні ласощі. Господині пекли коржики у формі жайворонків, влаштовувалися веселі гуляння, ярмарки, а ввечері юнаки та дівчата підпалювали колесо та спускали його з горба – це символізувало Сонце. Також цього дня стрибали через високе багаття.

У світі 20 березня святкують Всесвітній день Землі. Це свято, що було встановлене на честь дня весняного рівнодення, має надзвичайно велике значення. Це саме той час, коли природа оживає. Початок святкування належить 1970 року, коли була успішно проведена акція Гейлорда Нельсона та Денніса Хайеса. 

Основна мета цього свята - привернути увагу людей до планети, яка є нашим домом. Також, це свято має на меті залучити людей до збереження миру і природи, підвищити інформованість про екологічні проблеми.

Також 20 березня відзначають Міжнародний день щастя. Незважаючи на те, що це свято є молодим, воно має велике значення. Подію започаткували  28 червня 2012 року із ініціативи Організації Об'єднаних Націй. Ідею проведення такої події запропонував у 2011 році Джейм Ілаєн, який відзначив, що день весняного рівнодення є найкращою датою для відновлення.

Головна мета цього дня полягає нагадуванні урядовим організаціям про необхідність враховування рівня щастя при визначенні показників добробуту населення.

А ще 20 березня святкують Всесвітній день здоров'я ротової порожнини. Подію започаткувала Всесвітня стоматологічна федерація у 2007 році у Дубаї. Спершу його відзначали 12 вересня, але потім дату замінили на 20 березня. Головною метою цього дня є покращення освіченості суспільства щодо культури догляду за ротовою порожниною та важливістю гігієни.

20 березня – Міжнародний день французької мови. За ініціативою ООН, ця подія була започаткована у 2010 році. Дату приурочили до Міжнародного дня Франкофонії, який святкують від 1970 року. Французька мова з 1946 року є однією із офіційних мов ООН.

Народні традиції та прикмети 

Наші предки мали звичку спостерігати, який сьогодні день, та прогнозувати різноманітні явища:

похмуре небо віщує заморозки; синій горизонт – до швидкого потепління; південний вітер —  навесні почнеться посуха; якщо побачиш жайворонка – споро буде тепло, а зяблика – стане холодно; якщо цього дня прилетіли журавлі – весна буде пізня; на сонячній стороні дому в’ють гнізда ластівки – буде холодне літо.

Сьогодні день ангела у Павла, Василя, Євгена, Омеляна, Нестора, Лаврентія та Мотрі.

Що не можна робити

заборонено сваритися та кричати на дітей; не планувати даремно та не ставити перед собою занадто високі цілі; не варто розносити чутки та лаятися; не думати про погане, щоб не притягнути в життя негативні явища; триває піст, тож не можна їсти м'ясо та інші страви тваринного походження.

Також не можна відмовляти у проханнях. Колись існувало повіря, що відмова у допомозі цього дня завершиться проблемами у майбутньому. 

Читайте також: Коли переходять на літній час 2023 – дата переведення годинника в Україні


Теги: свята

Переглядів: 5969
Поширень: 8

Останні новини