Літня гума: різновиди, особливості та правила вибору

Літня гума: різновиди, особливості та правила вибору

Перевзувати автомобіль на літню гуму потрібно, щойно середньодобова температура сягає +7 °C. М’які зимові покришки за таких умов швидко зітруться, тому краще заздалегідь вирішити, які шини купити. Детальніше про їх вибір розповімо в цій статті.

Різновиди та експлуатаційні характеристики літніх шин

Автомобільні покришки для літньої спеки здатні витримувати температуру дорожнього полотна понад 60 °C. Під час їзди за високих температур вони стають більш твердими, не «‎пливуть», гарантують керованість та безпеку подорожей.

Оскільки на гарячому асфальті показник зчеплення будь-яких шин з поверхнею буде максимальним, більш важливими характеристиками для літньої гуми є:

    Сила опору коченню. Чим менший цей показник, тим комфортніші поїздки та менші витрати на пальне. Покришки з дуже твердим складом гуми та нерозвиненим малюнком протектора, попри мінімальний опір коченню, є небезпечними, адже не забезпечують потрібного рівня керованості та дистанції гальмування. Рівень гучності. Від нього залежить комфорт під час далеких поїздок. У продажу представлені спеціально розроблені безшумні шини, в маркуванні яких є позначка dB (децибел). Стійкість до аквапланування. Правильний малюнок протектора забезпечує майже повне відведення води від колеса, завдяки чому керованість залишається високою навіть під час сильної зливи. Тип протектора. Найпростіший — симетричний ненаправлений, в якому всі блоки однакові. Більш надійним є спрямований асиметричний малюнок, що комбінує великі блоки та ялинкоподібні. Він забезпечує стійкість покришки до плавлення на гарячому асфальті та гарне відведення води.

Багато автомобілістів використовують влітку всесезонну гуму, вважаючи її безпечною. Проте стійкість до аквапланування в таких покришок недостатня, а надто висока температура дорожнього покриття може призвести до плавлення шини та збільшення сили опору коченню.

Як вибрати літню гуму?

Зверніть увагу на виробника покришок. Більшість водіїв віддають перевагу гумі того самого бренду, що була встановлена виробником авто. Якщо робити вибір серед продукції інших компаній, краще придбати товари виробника з гарною репутацією.

Не варто купувати найдешевші покришки з метою заощадити — вони не матимуть необхідних властивостей і можуть бути небезпечними. Вироби середнього цінового діапазону мають попит завдяки найкращому співвідношенню ціни та якості. Дорогі шини відрізняються надійністю і довговічністю.


Переглядів: 1488
Поширень: 0

Останні новини