Важкоатлети Вінниччини змагались за Кубок Івана Лозовського на турнірі, присвяченому пам'яті спортсмена

Півсотні штангістів із Вінниці, Турбова (Липовецький район) і Городківки (Крижопільський район) боролися за Кубок Івана Лозовського – видатного спортсмена, тренера, спортивного журналіста і письменника. Цього разу вперше турнір присвятили пам’яті його засновника.

Медалі розігрувалися у десяти вагових категоріях, окремо серед чоловіків і жінок. Серед учасників були два майстри спорту України, а також кандидати у майстри та першорозрядники. Школярі виступали нарівні із дорослими, без окремого заліку.

Наймолодший учасник, 11-річний Євген Бабчинський, приїхав із Турбова. Займається важкою атлетикою близько року, але вже брав призові місця в змаганнях.

У ривку піднімаю 25-30 кг, штовхаю до 42 кг. Змагатися проти чоловіків не боюся, адже борюся в першу чергу із заявленою вагою, – сказав Євген Бабчинський. – Завдяки заняттям важкою атлетикою я став одним із кращих на уроках фізкультури. Раніше міг підтягнутися 4 –5 разів, нині – 11.

Його земляк, 14-річний Олександр Войтішенко, прагне досягти висот у обраному виді спорту.

Я спостерігаю по телевізору за виступами відомих штангістів, олімпійських чемпіонів. Хочу стати таким сильним, як вони, – ділиться хлопець. – Щоб прогресувати, намагаюся постійно підвищувати вагу штанги. Після цих занять руки трохи болять, але я на це не зважаю.

На Кубок прибув заслужений тренер Росії Іван Куліжніков, який вже 15 років тренує штангістів у Німеччині. Він опікується спортивним клубом «Гамбурзькі ведмеді». З Іваном Лозовським знайомий ще з часів СРСР.

Я тоді регулярно виступав в Україні, був одним із найсильніших важкоатлетів Союзу. Щороку приїжджаю із Німеччини на турнір, який започаткував мій друг і колега Іван Лозовський. Спортивний клуб «Гамбурзькі ведмеді» допомагає у його проведенні, надає фінансову підтримку, – розповів Іван Куліжніков.

Нагадаємо, між штангістами Вінниці і Гамбургу провели вже п’ять заочних матчів, по «скайпу».

Ми будемо продовжувати організовувати такі матчі. Взагалі рівень штангістів у Гамбурзі є дещо вищим, ніж у вашому місті. Але це водночас має стимулювати вінницьких штангістів, – додає Іван Куліжніков.

Найкращими спортсменами змагання стали майстери спорту Андрій Паламар, (ривок – 130 кг, поштовх – 160 кг) та Ірина Слюсаренко (60 кг – 75 кг). 

Головним організатором турніру була вихованка Івана Лозовського – Майя Ліщенко. Вона є майстром спорту України, чемпіонкою всеукраїнського спорттовариства «Колос», призеркою міжнародних змагань.

Я ще досі не можу змиритися з тим, що Івана Лозовського немає серед нас. Значна частина важкої атлетики Вінниччини, багато організаційних моментів трималося на ньому. Я лише починаю втягуватися у цей процес, – каже Майя Ліщенко.

Майя після народження дитини близько трьох років не виступала у змаганнях. А зараз починає відновлювати форму. Нещодавно заявилася на чемпіонат України серед жінок і посіла п’яте місце, а в першості країни серед ветеранів стала чемпіонкою. В нинішньому Кубку Майя також змагалася і стала чемпіонкою у вазі до 81 кг.

 Відзначилися й її вихованці: студенти кооперативного інституту посіли по три перших і других місця та одне третє.

Мої спортивні результати, зрозуміло, не покращилися. Адже багато часу віднімає дитина, дім і робота. Працюю тренером у ДЮСШ «Колос» і викладачем у виші, – каже чемпіонка.

Розповсюджена думка, що нібито важка атлетика шкодить фігурі та здоров’ю дівчат і жінок.

 – Зважаючи на власний досвід, вважаю це хибним твердженням. Я народила дитину, гарно себе відчуваю. Окрім занять штангою, також граю в футбол і теніс, плаваю. У 36 років досі піднімаю штангу. Зараз небагато: у ривку 60 кг, у поштовху – 80 кг. Раніше, відповідно, 82 і 107 кг, – розповіла Майя Ліщенко

Серед учасниць були й тендетні юні дівчата. Тетяна Пращерук, 14 років, представляла с. Городківка. Дівчина тягає залізо вже півтора роки. Неодноразово була чемпіонкою області, перемагала дівчат з Вінниці. На меморіалі Івана Лозовського Тетяна Пращерук стала чемпіонкою у ваговій категорії до 55 кг, в сумі двох вправ
показала результат 65 кг.

 – Я обрала важку атлетику, аби довести, що цей вид спорту – не лише чоловіча вправа. Штангістки також можуть бути жіночними! Мій батько також трохи займався важкою атлетикою, саме він заохотив мене до підняття ваги, – каже Тетяна Пращерук. – У нашому селі для тренувань створені всі умови. В залі важкої атлетики нещодавно зробили ремонт, придбали нові штанги та «блинчики».

Її землячка Діана Вужейко, 15 років, стала чемпіонкою у ваговій категорії до 49 кг. Дівчина перейшла у «залізну гру» рік тому – після занять легкою атлетикою, баскетболом і волейболом.

Я брала участь у змаганнях з волейболу і баскетболу. Але важка атлетика подобається найбільше. Завдяки ній я можу здивувати оточуючих. Приміром, нести важкі сумки з базару, немов пір’їнки, – пишається Діана Вужейко. – В рукоборстві серед 15 однокласників перемагаю всіх, окрім одного. Що стосується змагань штангісток, то прагну стати призеркою України.

Де займатися?

Тренування з важкої атлетики у Вінниці відбуваються на базі спортшколи «Колос» по вул. Г. Арабея, кооперативному інституті (тел. 093-002-38-06 – тренер Майя Ліщенко) і залі спортшколи № 5 на Центральному міському стадіоні (тел. 56-20-17, 56-21-88)  

Приймаємо на тренування всіх охочих віком від дев’яти до 18 років, – інформує Майя Ліщенко.



Переглядів: 5249
Поширень: 0

Останні новини