Церковне свято 23 березня, народні традиції і день у світі та Україні

Церковне свято 23 березня – день пам’яті святої Василини Коринфської. В усьому світі сьогодні святкують Всесвітній день метеоролога.

Про події в житті світової спільноти, традиції і заборони цього дня – читайте у матеріалі.

Яке церковне свято 23 березня

Церковне свято 23 березня називається день пам’яті святої Василини Коринфської. Вона була маленькою дівчинкою, жила в Коринфі в третьому столітті та постраждала за віру.

На той час царював Декія, за наказом правителя на християн здійснювали гоніння. За вказівкою до Коринфа приїхав Ясон, імператорський воєначальник, котрому доручили знищувати послідовників християнства. Дізнавшись, що серед пустелі мешкає самітник Кодрат, проповіді котрого щоразу відвідує натовп людей, Ясон наказав всіх ув’язнити. Серед заарештованих опинилася дівчинка дев’яти років, на ім’я Василина.

Вірян катували, під час тортур помітили, що Кондрат підтримує сильний дух, настрій решти. Він допомагав праведникам пережити біль. Полководець зрозумів, що зламати волю християн не вдасться, тож віддав наказ віддати благочестивих на розтерзання хижакам. Проте звірі оминали нещасних, не зачепивши жодного. Вірянам присудили смертну кару. Перед обезголовленням свята Василина помолилася й прийняла смерть мученицьку.

Народні традиції та прикмети

На церковне свято 23 березня, яке в народі називають Василина – весняних вод Вказівниця, починали збирати березовий сік. Вшанування цього дня має глибоке дохристиянське коріння, пов’язане із давньогрецькою богинею Вестою. За традицією, на Василини випікають здобу в формі птахів, обдаровують смаколиками родичів.

Дата пов'язана із водою, може трапитись перша весняна гроза. Затоплення за народними віруваннями сприймалося за покарання від вищих сил.

Серед наших предків мали звичку прогнозувати різноманітні явища, використовуючи народні прикмети:

птахи кружляють небом колами – до ясної погоди; журавлі вже прилетіли – буде сонячною весна; темні хмари – чекайте похолодання; грім віщує гарний урожай влітку; дме сильний вітер, туман – незабаром похолоднішає.

Оскільки вважалося, що свята Василина може керувати весняними водами, на церковне свято 23 березня молилися, просячи уберегти від паводків. Покровителька води мала порятувати від руйнівної сили стихії, вимивання полів.

Що не можна робити цього дня:

не слід купувати дороговартісні речі, вони не принесуть задоволення чи користі; не рекомендується проведення хірургічних втручань; заборонено сваритися, лаятись, влаштовувати родинні суперечки.

Незалежно від того, яке церковне свято 23 березня, все ще триває Великий піст. Тож у день пам’яті святої Василини слід продовжувати утримуватися від споживання їжі тваринного походження.

День у світі та Україні

Щорічно 23 березня у світі та Україні святкують Всесвітній день метеоролога. Подію приурочили до заснування 1950 року Всесвітньої метеорологічної організації. Спеціалізований заклад Організації Об’єднаних Націй відповідає за дослідження погодних явищ, клімату.

Галузь науки метеорологія зародилася в добу Просвітництва. Учень видатного Галілея Торічеллі винайшов барометр у 17 столітті, через сто років Фаренгейт та Цельсій представили світові свої варіанти температурної шкали. Розвиток цифрових технологій дозволив миттєво поширювати інформацію, робити метеорологічні попередження.

У США 23 числа відзначають День цуценят. Весела національна подія ініційована 2006 року спеціалісткою по догляду за тваринами Колін Пейдж. Мета заходу полягає в приверненні уваги до недбальства і жорстокого поводження із цуциками.

Також сьогодні згадують Майже зіткнення. Саме 23.03.1989 великий астероїд пролетів повз Землю в 500 тисячах миль.

Професійне свято 23 березня відзначають майстри брів і вій, адже сьогодні День красивого погляду. Чудовий привід привітати спеціалістів у галузі краси, макіяжу, побажати успіхів, кар’єрного зростання, задоволених клієнтів.

Читайте також: Коли переводять годинники на літній час 2023


Теги: свята

Переглядів: 5591
Поширень: 16

Останні новини