Яке сьогодні свято – 24 березня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 24 березня, в Україні відзначають День боротьби із туберкульозом, а у всьому світі Міжнародний день боротьби з депресією. На сьогодні припадає церковне свято день пам’яті Софронія Єрусалимського. 

Які ще події вшановує світова спільнота сьогодні — дізнайтеся у матеріалі.

Яке церковне свято 24 березня

За церковним календарем 24 березня — день пам’яті Софронія Єрусалимського. Святий народився в Дамаску, юнаком відвідував монастирі, знайомився із славетними пустельниками. Його побратимом став Іван Мосх. Праведники разом подорожували на далекі відстані, дійшли до Малої Азії та Сирії. Вони стали ченцями в Єгипті. 

Софроній був Єрусалимським єпископом від 634 року. Він скликав Синод, де засудили єретиків. Під час завоювання сарацинами, Софроній очолив оборону Єрусалима, але місто під натиском не встояло і його довелося здати. Софроній залишив після себе багато богословських праць.

Яке свято 24 березня в Україні і світі

В Україні 24 березня відзначають Всеукраїнський День боротьби із туберкульозом. Подію започаткували для розповсюдження інформації про захворювання. Дату затвердила Всесвітня організація охорони здоров'я, приурочивши до дня відкриття Робертом Кохом туберкульозної бацили.

Туберкульоз є хронічним захворюванням, що провокується паличкою Коха (мікробактерією туберкульозу). Хвороба розповсюджується повітряно-крапельним та іноді побутовим шляхом. Відомо, що паличка може довго жити в тілі, не проявляючи себе та чекаючи на сприятливі умови.

24 березня — Міжнародний день боротьби з депресією. Головною метою події є привернення уваги суспільства до душевного захворювання. Активісти сьогодні влаштовують заходи, інформуючи про проблеми, пов’язані із депресією. 

Депресія є серйозним психічним розладом, який характеризується постійним почуттям пригніченості, суму та відчуттям втрати інтересу до різних аспектів життя. Симптоми  можуть включати постійну втому, знижену самооцінку, проблеми з концентрацією та важкість у прийнятті рішень. Лікування депресії пов’язане із терапією та фармакотерапією, але раннє виявлення та діагностика є ключовими для успішного управління цим розладом.

Професійне свято 24 березня — День фтизіатра. Подію присвятили дню відкриття палички Коха. Фтизіатри лікують туберкульоз, вивчають закономірності його розповсюдження та допомагають із профілактикою захворювання.

Крім того 24 березня відзначають День майстра манікюру. Манікюр є процедурою догляду за нігтями і шкірою рук, яка включає обрізання, фіксацію та прикрашання нігтьової пластини. Регулярний манікюр може допомогти зберегти здорові та доглянуті нігті та шкіру рук, а також створити візуальний ефект доглянутості та елегантності. Всіх майстрів, які щодня працюють, аби зробити красивішими нігті сьогодні вітають зі святом.

Народні традиції та прикмети

На  цей день існує чимало народних прикмет, за якими можна прогнозувати погоду та інші явища:

дме сильний, холодний вітер — до теплої весни; низький політ журавля віщує дощі; дощовий день – літо видасться теплим; великі зграї граків кружляють – піде дощ; ворони сидять на землі зграями – походнішає; пообіді дме північний вітер, означає, дощовий червень.

На 24 березня наші предки мали звичай слухати спів зозулі та збирати березовий сік. Коли кує зозуля потрібно подзвеніти монетками, щоб завелися гроші. Вважається, день є вдалим для сватання.

День ангела 24 березня святкують Олексій, Юхим, Іван, Георгій, Єгор, Софрон, Юрій.

Що не можна робити

заборонено сваритися з близькими, лаятися; не можна споживати яйця, м'ясо та інші страви тваринного походження; не слід проганяти птахів; не варто тринькати гроші.

Теги: свята

Переглядів: 2463
Поширень: 2

Останні новини