Яке сьогодні, 26 березня, свято: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 26 березня, в Україні святкують День Національної гвардії. Віряни цього дня вшановують святого Никифора Сповідника, у світі відзначають День хворих на епілепсію (Фіолетовий день). 

У неділю, 26 березня 2023 року, також переводять годинники на літній час, на 1 годину вперед. Які ще події вшановує світова спільнота та традиції і заборони цього дня – дізнайтеся у матеріалі.

Яке сьогодні, 26 березня, церковне свято

26 березня за церковним календарем – день пам’яті святого Никифора Сповідника. Він був Патріархом Константинопольським та прославився своєю благочестивістю та силою віри. На той час імператором був Лев V, відданий іконоборець. Він наказав заслати Никифора на віддалений острів Проконіс.

Там святий провів решту життя, залишивши після себе безліч літературних праць, присвячених богослов'ю. 19 років потому на острів прибув святий Мефодій і побачив, що мощі Никифора Сповідника залишилися нетлінними. Реліквію перемістили до церкви Святих Апостолів саме 26 березня, тому цього дня і відзначають церковне свято на честь святого Никифора Сповідника.

Яке свято 26 березня в Україні та світі

26 березня Україна святкує День Національної гвардії України. Цього дня дякують нацгвардійцям, які щодня ризикують своїм життям та виконують бойові завдання, захищаючи територіальну цілісність та незалежність нашої держави.

Дату встановили у березні 2015 року, згідно з Указом Президента України. До цього подію відзначали щороку 4 листопада. Як самостійна силова структура Нацгвардія існувала від 1991 до 2000 року. Як військове формування із правоохоронними функціями на базі Внутрішніх військ МВС України із залученням нових військових кадрів на добровольчій основі — з 13 березня 2014 року.

Сучасна Національна гвардія України – це особливе військове формування, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України. Вона була створена 12-го березня 2014-го року Законом України «Про Національну гвардію України». До її складу увійшли внутрішні війська України, патріоти і добровольці, які стали на захист батьківщини. Зараз, під час повномасштабної війни, Національна гвардія виконує важливі завдання на передовій, а на її базі формуються штурмові бригади. 

Також 26 березня у світі відзначають День хворих на епілепсію. Подія має іншу назву «Фіолетовий день», яку вигадала 2008 року 9-річна дівчинка Кессіді Меган із цим захворюванням. Її ініціативу підтримали в різних країнах світу. Відтоді проводять щорічні заходи, поширюючи інформацію про епілепсію та необхідну першу допомогу людям з цією хворобою. 

Епілепсія вважається дуже поширеним хронічним неврологічним захворюванням людини. Проявляється несподіваними нападами судомів. Серед тих, хто страждав на епілепсію були: Олександр Македонський, Юлій Цезар, Олександр Македонський, Нострадамус, Наполеон Бонапарт, Альфред Нобель та Вінсент ван Гог.

А ще 26 березня – день переходу на літній час. Переведення годинника на одну годину в той чи інший бік відбувається двічі на рік. В останню неділю березня час потрібно перевести вперед, а в жовтні – назад. 

Народні традиції та прикмети

Серед наших предків була традиція спостерігати, який сьогодні день та прогнозувати різноманітні явища:

берези рясно «плачуть соком» - до дощового та прохолодного літа; сонячно та сухо – до багатого врожаю; гуси почали хлюпатися у воді – чекайте потепління; північний вітер під час грози – до холодної весни, південний – до наближення тепла.

Народне свято 26 березня називається Никифорів день. Існує традиція ходити на риболовлю, а потім варити юшку. Вважається, що цього дня гарно клює язь, окунь, плотва. 

На Никифора слід із повагою відноситися до рослин. Зрубане дерево може накликати біду. Про сни, побачені 26 числа краще нікому не розповідати.

Що не можна робити цього дня

без необхідності не варто вирушати до лісу; не обрізати дерева, не шкодити рослинам; не їсти страви тваринного походження; заборонено підвищувати голос та розповсюджувати плітки.

Іменини 26 березня

Сьогодні іменини святкують Олександр, Терентій, Христина, Микола, Михайло і Григорій.


Теги: свята

Переглядів: 7612
Поширень: 11

Останні новини