Чим нитки для тюкування сіна відрізняються від текстильних

Що за нитки використовують для обв’язки тюків сіна?

Сінов’язальний шпагат відомий під різними назвами, одна з них – нитки для тюкування сіна. Шпагат, яким обв’язують тюки чи рулони спресованого сіна, соломи, сенажу, має суттєві відмінності від ниток для шиття чи в’язання, але й спільні риси у них теж є. Нитки виробляють з натуральних або синтетичних волокон. Волокна спочатку скручують у прядиво (елементарні нитки), які згодом зазвичай об’єднують у комплексні нитки. Трощені комплексні нитки утворені зі складених паралельно елементарних, що не з’єднуються крученням. При виробництві кручених скрутка в комплексну нитку здійснюється у напрямку, протилежному напрямку скрутки прядива. А як виробляють шпагат?

Як отримують нитки з поліпропіленової плівки

У сільському господарстві для тюкування кормів з сухої чи підв’яленої трав’яної маси використовують поліпропіленовий шпагат. Сировиною для його виробництва є поліпропілен у гранулах. Якщо необхідно отримати кольоровий шпагат, на етапі розплавлення до гранул додають барвник. Колір для шпагату сінов’язального не є декоративною характеристикою, це маркер певних технічних характеристик, належності продукції до тої чи іншої лінійки, серії. Основні етапи виробництва:

гранулят розплавляють у спеціальному обладнанні; пластичну масу пропускають через вузьку фільєру екструдера, щоб утворилась тонка плівка; її нарізають на смуги; кожну смугу за допомогою барабана з великою кількістю голок розщеплюють на поздовжні волокна, отримують фібриліровану нитку; кілька фібрилірованих ниток з’єднуються шляхом скручування, утворюється шпагат; його змотують у бобіни, упаковують, наносять маркування.

Фінська компанія Piippo, офіційним представником якої в Україні є ТОВ «ФарміЛенд», використовує запатентовані технології, зокрема, технологію стійкої плівки. Шпагат цього бренду відрізняється надзвичайною міцністю в поєднанні з м’якістю, еластичністю та має гладку поверхню. Запас міцності дозволяє зменшити товщину (лінійну щільність) шпагату, отже, отримати з одного кілограму поліпропілену на 25% більше метрів готового шпагату. А за рахунок того, що шпагат м’який, і з нього не вибиваються окремі дрібні волокна, вузлов’язальне обладнання тюкувальників зношується значно менше, ніж при роботі з ворсистим жорстким шпагатом. Завдяки еластичності, пластичності кінці шпагату, що зв’язуються між собою, дуже щільно прилягають один до одного, утворюються надійні, стійкі вузли.

Про що може розповісти упаковка

Готовий шпагат змотується у бобіни циліндричної чи конусної форми, Piippo випускає шпагат у циліндричних бобинах, що зазвичай об’єднуються у здвоєну упаковку. На відміну від котушок швейних ниток такі бобіни не мають патрону – циліндричної серцевини, навколо якої здійснюється намотування. Шпагат намотується з перехрещенням, під час розмотування не заплутується. У прес-підбирачі розмотування починається не з зовнішнього краю, а від центру. Перед упаковкою бобин обидва кінці шпагату виводиться на її передній (верхній) торець та зв’язуються між собою. Для уникнення помилок при встановленні бобин у прес-підбірач (тюкувальник) торець, з якого має починатися розмотування, позначається паперовою міткою зі словом start.

На кожній упаковці шпагату Piippo є чимало інформації. Посередині, на кольоровому фоні крупним шрифтом набрані назва бренду та продукції – Baler twine, тобто шпагат для прес-підбирача. Нижче – напис англійською «вибір для професіоналів», перелік основних переваг та фірмове клеймо Real Runnage, яке означає, що номінальний метраж точно відповідає фактичному. Для покупців більш інформативною є наліпка з маркуванням, що містить комерційну назву шпагату та його технічні характеристики. Тут вказуються:

довжина шпагату в бобіні (для здвоєних упаковок – в одній бобині та в упаковці); вага бобіни; кількість метрів в 1 кг.

Остання характеристика обернена товщині чи лінійній щільності шпагату. За тим же принципом швейним ниткам присвоюється номер, що означає кількість метрів у 1 грамі. Це ще одна спільна риса шпагату для сіна та ниток.


Переглядів: 1291
Поширень: 0

Останні новини