Яке сьогодні, 28 березня, свято: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 28 березня, святкують Всесвітній день історика. Православне свято завтра  день пам’яті святого мученика Агапія і з ним семи мучеників Кесарійських. 

Які ще події у вівторок, 28 березня 2023 року, святкує світова спільнота — дізнайтеся у матеріалі.

Яке завтра, 28 березня, церковне свято

28 березня за церковним календарем — день пам'яті святих мучеників Агапія і з ним семи мучеників Кесарійських: Пуплія, Тімолая, Роміла, двох Олександрів, та двох Діонісіїв. Вони жили вони в добу царювання Діоклітіана та постраждали за віру в 4 столітті в Кесарії палестинській.

На той час видали розпорядження по всіх країнах та містах: змусити християн робити жертвоприношення і поклонитися ідолам. Не згодних приносити жертву язичницьким богам привселюдно катували. Під час одного із таких кривавих видовищ, шестеро мужніх хлопців не змогли дивитися, як ллється безневинна кров та серед натовпу проголосили, що сповідують християнство. 

Побачивши, що вони зовсім юні, правитель почав переконували вклонитися ідолам, не досяг мети. Мучеників Кесарійських кинули до в’язниці, де вже був святий мученик Агапій та його слуга Діонісій. Праведники довгий час перебували в ув’язненні. Під тортурами святий Агапій та сім мучеників Кесарійських не зреклися християнства та всі одного дня були страчені. 

Яке 28 березня свято у світі та Україні

28 березня — Всесвітній день історика. Професійне свято істориків пов’язане із проведенням різноманітних заходів в освітніх закладах. Влаштовують нагородження найкращих вчителів та діячів історичної науки, вікторини, семінари, конференції. 

Фахівці історичної вивчають не лише події минулого, але й аналізують сьогодення, щоб встановити зв’язки між теперішнім та минулим та робити пронози щодо майбутнього. Історики працюють із інформацією архівних документів, створюючи праці про минуле країн та народів, та знаходячи закономірності розвитку суспільства. Геродот був одним з найперших істориків у світі, Нестор Літописець — в Україні. Всесвітній день історика є ще одним приводом подякувати науковцям за їхню працю. 

Також 28 березня відзначають День їжі на паличці. Традиція відзначення події полягає в тому, щоб робити гастрономічні вигадки, нанизувати на паличку будь-яку їжу, ласувати морозивом та іншими фуршетними стравами. 

А ще 28 березня святкують День народження пральної машини. Саме цього дня 1851 року американець Джеймс Кінг здобув патент на прототип пральної машини. Вперше пральну конструкцію було запатентовано 1691 року. Побутовий прилад пройшов довгий шлях розвитку, перша машина-автомат з’явилася 1937 року. Вона мала складну будову й коштувала дуже дорого. Цікавий факт, що тогочасні пральні машини вмикалися за допомогою опускання монетки.

Народне свято сьогодні, традиції та прикмети

Серед наших предків була традиція спостерігати, який сьогодні день та прогнозувати різноманітні явища:

журавлі летять низько та швидко – до негоди; граки летять на гніда – очікується гарна весна; цвірінькання горобців передвіщає погожий день.

Народне свято 28 березня називається Олександрів день або свято лісового догляду. Наші предки присвячували цей день лісу, залишали смаколики на пеньках, не рубали дерева та не шкодили рослинам. На Олександрів день очікували прильоту перших чайок, що передвіщало весняне тепло. Пташки зразу починали купатися — означало негоду. З великою пошаною на лісовий день потрібно говорити про ліс, який дарує ягоди, гриби, цілющі трави. 

Що не можна робити

заборонено заглиблюватись в ліс – можна легко заблудитися чи зустріти хижака; на можна мити голову – це віщує розлуку з близькими; триває піст, тому не слід споживати їжу тваринного походження, лихословити, пліткувати та сваритися.

Іменини 28 березня

Сьогодні іменини святкують Олександр, Денис, Олексій, Михайло, Тимофій.


Теги: свята

Переглядів: 2526
Поширень: 6

Останні новини