Історія Ейфелевої вежі та її копій у Вінниці: до дня народження "Залізної пані"

У Вінниці є дві копії Ейфелевої вежі: як вони з’явились та в чому їх особливість – розповідаємо у матеріалі.

Сьогодні, 31 березня, Ейфелева вежа святкує свій день народження. Саме цього дня у 1889 році відбулося відкриття славнозвісного символу Парижа. Архітектурна пам’ятка стала настільки відомою, що її репліки почали з’являтися у інших країнах.

Назву вежа отримала за іменем свого творця – Густава Ейфеля. Її зводили тимчасово, на честь сторіччя революції й згодом планували демонтувати. Проти будівництва "Залізної пані" виступала творча інтелігенція, називаючи її несмаком. Однак об’єкт швидко став популярним, туристи принесли місту чималий дохід. Крім того, на вежі встановили радіостанцію – тому її було вирішено залишити.

У Вінниці перша металева копія вежі з’явилася у вересні 2020 року. Вона знаходиться на перехресті вулиць Київська та Стрілецька. 

За своєю формою та візерунками вона нагадує оригінальну, але нижча у 14 разів. Загальна висота цієї конструкції складає 22 метри.

Варто зазначити, що поява «Ейфелевої вежі» у Вінниці спочатку викликала дуже суперечливі думки у містян. Одні називали її кітчевою, а інші – навпаки, поспішали зробити поруч селфі. Врешті-решт, міні копія відомої архітектурної пам’ятки стала звичною частиною міста. 

Друга конструкція за мотивами паризької вежі з’явилася у Вінниці в січні 2023 року. Вона розміщується на території Подільського зоопарку біля вольєрів з птахами. Особливість споруди у тому, що її прикрашають орнаменти українських вишиванок. 


Репліки Ейфелевої вежі є у багатьох обласних центрах. Зокрема, в Полтаві, Тернополі, Одесі, Кам’янці-Подільському, Житомирі, Харкові та Києві. 

Нагадаємо, що 23 лютого 2023 року Ейфелеву вежу у Парижі підсвітили жовто-блакитними кольорами, на знак солідарності із українським народом. 

Вітаємо "Залізну пані" зі 134 річницею!


Переглядів: 2411
Поширень: 0

Останні новини