У Вінниці гине парк, якому понад двісті років (фоторепортаж) 

П’ятничанський парк, що знаходиться у Вінниці, у мікрорайонах П’ятничани та Корея, нині перебуває під загрозою зникнення. Останніми роками тут засохло чимало дерев та ставок.

Цьому парку понад двісті років, його закладали під час будівництва садиби Грохольських у 80-х роках 18 століття. Свого часу, це був один із найкращих європейських парків. 

Так виглядає П’ятничанський парк станом на початок квітня 2023 року.

Нині дерева доїдає короїд, а сам парк перетворився на жалюгідні залишки колишньої розкоші. 

Зараз значну частину парку займають чагарники, які розростаються на місцях засохлих та повалених дерев.

Мертві дерева, подекуди, ніхто не прибирає. Одне з таких височіє прямо над дитячим майданчиком.

Колись у цьому ставку плавали на човнах та рибалили.

Наразі парк знаходиться у розпорядженні Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру.  

Нещодавно вінничани зареєстрували петицію із проханням до Вінницької міської ради ініціювати повернення парку у комунальну власність.

«Все, що робить керівництво закладу, це отримує гроші з обласної ради на знищення дерев, які зрізають. Парками мають займатись ті, хто розуміє, як доглядати за деревами, як розвивати парк та повернути мешканцям публічний простір для відпочинку», - йдеться у петиції.

Зауважимо, що ще до закінчення збору підписів, ініціатива набрала необхідну кількість голосів, тепер її має розглянути Вінницька міська рада.

​​​

Фоторепортаж: Моя Вінниця



Переглядів: 7024
Поширень: 33

Останні новини