Лікарі попереджають про наближення періоду активності кліщів на Вінниччині

За 2022 рік у Вінницькій області було зареєстровано 214 випадків захворюваності на хворобу Лайма, за три місяці 2023 року – 5 таких випадків. Збудниками цієї хвороби є кліщі. Підвищення захворюваності на Вінниччині, зазвичай, спостерігається у травні, із піком – у липні. 

Напередодні весняного потепління про небезпеку хвороби попереджає Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Щороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин активізуються  іксодові кліщі, які можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма). 

Вінничанам нагадують, що у випадку виявлення на тілі кліща слід одразу звернутися до лікаря. Для постановки точного діагнозу та подальшого ефективного лікування вирішальним є лабораторне  дослідження крові хворого та мікроскопія кліща.

Як уберегтися від кліщів:

Слід подбати про відповідне вбрання: закрите взуття й одяг, головний убір. Скористатися репелентом для захисту. На прогулянці триматися ближче до центру стежки, не заходити в траву. Ретельно оглядати себе та своїх близьких щодвігодини прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо Одразу після повернення додому слід ще раз оглянути дітей, себе, близьких та домашніх улюбленців. Вдома випрати та попрасувати одяг і речі, якими користувалися на прогулянці.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні. 

Алгоритм дій, якщо на тілі виявили кліща:

не тиснути; не виривати; не заливати олією або спиртом; звернутися до травмпункту; якщо поблизу немає лікаря, акуратно викрутити кліща обертальними рухами пінцетом або через марлю; продезінфікувати місце укусу; здати кров на антитіла; за потреби пройти імунотерапію.

Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Протягом трьох тижнів після укусу кліща спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, - негайно зверніться до лікаря.

За матеріалами Людмили Скорук, завідувачки  мікробіологічною лабораторією ДУ «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»
 


Теги: медицина

Переглядів: 1953
Поширень: 1

Останні новини