Мобілізація в Україні: з 1 квітня деяких студентів можуть призвати на службу

Загальна мобілізація в Україні триває, повістку може отримати будь-який чоловік призовного віку від 18 до 60 років. Чоловіки, які здобувають освіту мають відстрочку, але деякі категорії студентів можуть призвати на військову службу.

Про це йдеться у Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У квітні можуть мобілізувати деяких студентів

Громадян, які після закінчення бакалаврату і перед тим, як вступити на магістратуру, тимчасово не вважають студентами. У цей проміжок часу вони офіційно не здобувають освіту, тому не мають відстрочки від мобілізації.

Відстрочку від призову на військову службу можуть отримати громадяни призовного віку, які вчаться у закладах загальної середньої освіти ІІІ ступенів та студенти професійної (професійно-технічної) освіти за умови, що вони навчаються на денній або дуальній формі.

Чоловіки від 21 року, які надалі продовжують здобувати освіту на денній або дуальній формі навчання, мають надати до ТЦК спеціальну довідку про те, що зараз вони навчаються. Адже після досягнення 21-річного віку студентська відстрочка втрачає чинність.

Кого зі студентів не будуть мобілізовувати в квітні:

студентів вишів (здобувачів вищої освіти); студентів ПТУ та училищ (здобувачів професійно-технічної освіти); асистентів-стажерів; аспірантів та докторантів, які навчаються на денній чи дуальній формах.

Кого мобілізують під час війни

Наразі мобілізувати можуть такі категорії громадян:

чоловіків віком від 18 до 60 років, які не мають досвіду служби; військовозобов'язаних та резервістів з досвідом військової служби; призовників, які пройшли військову службу; чоловіків від 18 до 27 років, які йдуть служити добровільно за контрактом; осіб знятих або виключених з військового обліку, якщо вони придатні до служби за рішенням лікарської комісії та не мають відстрочки; осіб з інвалідністю, які добровільно вступають до Сил оборони; обмежено придатних у воєнний час, які непридатні у мирний час.

Чоловіків без військового досвіду перед відправкою на фронт зобов’язують пройти навчання, яке триває не менше одного місяця.

Крім того, особи із обмеженнями за станом здоров’я також підлягають призову за певних умов.

Раніше повідомлялося, які шість категорій чоловіків з 1 квітня точно не заберуть на війну.


 



Переглядів: 30189
Поширень: 125

Останні новини