Яке сьогодні, 6 квітня, свято: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 6 квітня, Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку. За православним календарем вшановують преподобного Захарія Постника. Юдеї сьогодні святкують Песах.

Які ще свята та події вшановує 6 квітня 2023 року світова спільнота – читайте у матеріалі.

Яке церковне свято 6 квітня

У церковному календарі 6 квітня – день пам’яті преподобного Захарія Постника. Він жив у Далеких печерах в Києво-Печерській лаврі. Вірянин харчувався лише зернами та овочами після заходу сонця, пив воду. Таке аскетичне життя призвело до ясновидіння. Він бачив ангелів та бісів. Історія життя Захарія маловідома, його мощі зараз знаходяться в Дальніх печерах Лаври.

Яке свято 6 квітня в Україні і світі

6 квітня в Україні і світі юдеї святкують Песах. Це центральне єврейське свято в пам'ять про вихід з Єгипту. Свято Песах символізує визволення від рабства. Святкування триває 7 днів, для кожного з яких відведено особливі традиції.

Також 6 квітня – Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку. Свято молоде, але вже шановане міжнародною спільнотою. Подію започаткувала ООН, аби привернути увагу суспільства до важливості спорту і змагань для людського розвитку.

А ще 6 квітня відзначають Всесвітній день настільного тенісу. Подію заснувала Міжнародна федерація настільного спорту 2015 року. Настільний теніс до 1936 року "пінг-понг", в 1988 році він став олімпійським видом спорту. Цього дня, традиційно, влаштовують змагання та турніри з настільного тенісу.

Крім того, 6 квітня – Міжнародний день обслуговування доріг. Професійне свято працівників, які займаються обслуговуванням шляхів та доріг. 

Народні традиції та прикмети

Наші предки мали звичку спостерігати, який сьогодні день, та робити різноманітні прогнози:

тепла ніч віщує сприятливу погоду навесні; ранкова роса до гарного урожаю злаків; снігопад – до хорошого врожаю гречки.

6 квітня за старим стилем відзначається переддень свята Благовіщення. Народна традиція цього дня полягає у тому, щоб проводити обряди вигнання лихих сил.  Для цього в давнину палили ватру, від неї робили смолоскип із яким ходили довкола будинку за годинниковою стрілкою. Таким чином відганяли духів.

Сьогодні іменини відзначають Захар, Степан, Мартин, Яків, Петро та Артем.

Що не можна робити

не слід лаятись та сваритися; не можна їсти страви тваринного походження; заборонено відмовляти в допомозі тим, хто цього потребує.

Теги: свята

Переглядів: 3384
Поширень: 4

Останні новини