«Дитячий простір» у Вінниці продовжить підтримувати діток у новому форматі VinChildrenSpace

Вчора, 6 квітня, міський голова Сергій Моргунов відвідав «Дитячий простір», який функціонує на базі VinSmart Центру. 

Мета проєкту – підтримати сім’ї з дітьми, які постраждали від війни. Проєкт реалізується у співпраці з міжнародними партнерами з літа 2022 року.

Як розповідає керівниця проєкту Вікторія Кравчина, «Дитячий простір» працює за різними компонентами: соціальний супровід та надання підтримки сім’ям внутрішньо переміщених осіб, активності для дітей та кімната матері й дитини. Завдяки підписанню меморандуму про співпрацю з VinSmart Центром змогли розміститись у приміщенні в одному з підліткових клубів.

"Продуктові набори, одяг, ноутбуки, планшети, оплата медичних рахунків, консультація спеціалістів, пошук втрачених документів, робота виїзних бригад, майстер-класи та тренінги – це лише частина тієї праці, яку виконує наша команда задля того, аби усі, хто постраждав через повномасштабне вторгнення, мали підтримку незалежно від свого місцеперебування", - розповіла вона.

За словами пані Вікторії, завдяки міжнародній підтримці незабаром розпочнеться новий проєкт, який включає в собі ті ж самі напрямки роботи, але додається волонтерська підтримка, тобто по завершенню дії проєкту, фахівці Центру продовжать здійснювати свою роботу на добровільних засадах.

Дітки-переселенці, новоспечені матусі, дітки з інвалідністю, вінницька малеча –різні категорії, які потребували соціального супроводу, мали можливість отримати допомогу у Вінниці завдяки підтримці ГО «Проліска», Save the Children та Гуманітарного фонду для України (UHF).

За вісім місяців реалізації проєкту командою «Дитячого простору» вдалось охопити підтримкою близько 4000 діток зі всієї області. Наразі ініціатива продовжиться у новому форматі VinChildrenSpace з залученням волонтерів.

«Війна принесла дуже багато горя. Тисячі дітей, які постраждали від війни, приїхали зі своїми батьками у нашу громаду. І ми розуміємо, що багато з них через втрату своїх домівок не зможуть повернутися в рідні міста. Звичайно, що в першу чергу, потрібно надавати чималу психологічну підтримку і допомагати тим людям, яким важко сприймати всі виклики війни. Тому, саме організація таких просторів - це не тільки про дітей, це про можливість адаптуватися людям і переналаштуватися на мирний спосіб життя та знайти підтримку в нашій громаді», – зазначив міський голова. 

Переселенка Ліна Філоненко, яка наразі працює вихователькою у дитячому просторі, розповіла, що як ніхто розуміє тих людей, які звертаються у Дитячий Простір, адже на собі відчула ці жахливі емоції. 

«Дітей забирали з рідної домівки прямо з-під обстрілів, і, на жаль, деякі з них настільки перехвилювались, що перестали говорити й посміхатися. Після нашої роботи з ними діти відкриваюся та вчаться заново розмовляти й відчувати позитивні емоції, які дарують саме у цьому Центрі», – зазначила вона.

Також Вікторія Кравчина додала, що найважливіше та найцінніше у роботі - це те, що отримуєш в результаті, а саме: шалений фідбек від батьків, позитивні емоції дітей, які отримують підтримку у просторі.

Сергій Моргунов подякував команді організаторів простору за співпрацю та докладені зусилля. 

«Видно, що ці люди живуть цим Центром і мають неймовірну силу та витримку, адже ми усі розуміємо, що така робота не є легкою, адже потрібно пропустити через себе ті емоції, які отримали люди, утікаючи від активних бойових дій. Тому, завдання нашої територіальної громади – це сприяти роботі таких проєктів, і задля співпраці з різними громадськими організаціями робимо і робитимемо усе, що в наших силах», – підсумував очільник громади.

Фото: Вінницька міська рада


Теги: діти

Переглядів: 1224
Поширень: 0

Останні новини