Яке сьогодні, 7 квітня, свято: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 7 квітня, православні віряни святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці. В Україні та світі відзначають Всесвітній день охорони здоров'я, також сьогодні Міжнародний день пам'яті про геноцид в Руанді.

Які ще події вшановує 7 квітня 2023 року світова спільнота – читайте у матеріалі

Яке сьогодні, 7 квітня, церковне свято

7 квітня за церковним календарем святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці – свято, яке є одним із 12-ти головних. Саме в цей день архангел Михаїл сповістив Діву Марію про благу звістку, що вона стане матір’ю Спасителя людства.

Вважається, що це була найголовніша радісна новина для людства, відтоді як Адама з Євою вигнали із раю. Поява довгоочікуваного Спасителя означала, що людський рід має надію на порятунок. Благовіщення є неперехідним святом, воно щороку випадає на одну й ту саму дату – за 9 місяців до Різдва. 

Яке свято 7 квітня в Україні та світі

Всесвітній день здоров'я святкують 7 квітня в Україні і світі. Свято заснували 1950 року, дату приурочили до прийняття Статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я. Метою події є наголошення на важливості збереження здоров'я, залучення людства лікування хвороб та проблем, підвищення інформованості суспільства стосовно захворювань.

7 квітня – Міжнародний день пам'яті про геноцид в Руанді. Трагічні події трапилися ніч на7 квітня 1994 року у африканській країні Руанді. Під час перевороту владу захопив народ хуту, а представників народу тутсі (друга за чисельністю етнічна група в Руанді) почали знищувати. Кривавий геноцид тривав сто днів. Вбили близько 800 тисяч людей, в тому числі дітей у школах та вірян у релігійних закладах.

Також 7 квітня відзначають цікаве свято – День без хатніх справ. Зазвичай святкування цього дня полягає у тому, щоб відпочити та відмовитися від виконання своїх рутинних домашніх обов’язків.

А ще 7 квітня Міжнародний день бобра. Дороті Річардс, яка вивчала цих ссавців протягом пів століття, народилася саме цього дня. Бобри – надзвичайно важливі для екології тварини. Подія привертає увагу до збереження популяції бобрів.

Народні традиції та прикмети

Серед наших предків існувало чимало прикмет на 7 квітня:

якою буде погода на Благовіщення – такою й на Великдень; дощить – до багатого врожаю та великої кількості грибів восени; сніг віщує поганий урожай жита, вітер та туман – навпаки; в небі ластівки – до теплої весни.

Народне свято 7 квітня називається просто – Благовіщення. Вважається, що й цей щасливий день не мучать навіть грішників у пеклі. Попри те, що триває Великий Піст, сьогодні дозволяється випити церковного вина та їсти рибу. На свято, як правило, відвідують церкву та моляться за мир та здоров’я своїх близьких.

Також існує приказка «як Благовіщення проведеш – так весь рік проживеш».

Іменини сьогодні святкують Марія, Василь, Йосип, Сава, Феодосій та Гаврило.

Що не можна робити

Заборонено працювати: сьогодні птах гнізда не зів'є, а дівка – косу не сплете.  Не можна сваритися, лаятись, заздрити та розносити плітки.

Теги: свята

Переглядів: 9505
Поширень: 32

Останні новини