У Вінниці відбувся майстер-клас з писанкарства «Берегиня традицій»

У Вінниці 7 квітня провели майстер-клас з писанкарства «Берегиня традицій». Захід відбувся у виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею М.М. Коцюбинського за сприяння департаменту культури Вінницької міської ради. 

Традицією писання писанок, які передавалась з покоління в покоління ділилась майстриня Євгенія Коваль.

За словами директорки музею М.М. Коцюбинського Лариси Кравченко, писанка – це незамінний атрибут великодніх свят, що несе у собі сакральне значення та є справжнім оберегом для родини та всієї країни. 

Майстер-клас тривав три години, кожен учасник отримав повний набір інструментів та матеріалів, необхідних для створення писанок. 

Учасниця майстер-класу Тамара Власюк розповіла, що дізналася про значення різних символів на писанках, про техніки, які використовуються для створення складних дизайнів, і про історію цього мистецтва в Україні.

Також вона додала, що писанка – ідеальний подарунок близьким та друзям, а тому їх намагалася зробити якомога яскравішим зображення та додати особливий сенс своєму виробу.

«Особисто для мене писанка – це не просто український традиційний символ, а прадавній звичай та родинна традиція підготовки до Великодня, яка передається в моїй родині з покоління в покоління», – зазначила директорка Вінницького літературно-меморіального музею М.Коцюбинського Лариса Кравченко.

Пані Лариса розповіла, що майстриня, яка проводила майстер-клас, Євгенія Коваль, родом з подільського села Кармалюкове Жмеринського району. З дитинства захоплювалась писанкарством, переймаючи досвід від своєї мами, бабусі та старших сестер. За 50 років вона час написала не одну сотню писанок.


Переглядів: 1007
Поширень: 1

Останні новини