Яке сьогодні свято – 8 квітня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 8 квітня, віряни святкують Лазареву суботу та собор святого Гавриїла. В Україні День працівників військових комісаріатів та Міжнародний день ромів. 

Які ще події вшановує 8 квітня 2023 року світова спільнота – дізнайтеся у матеріалі.

Яке церковне свято 8 квітня

В церковному календарі 8 квітня — собор архангела Гавриїла. Архангела Гавриїла вважають одним із найвищих ангелів. Його позначають як благого вісника в Старому та Новому заповітах. Як і інший архангел, Михаїл, він вирізняється великою любовю до людського роду. Вважається, що він врятував людство, направляючи на істинний шлях. Він сповістив про народження Ісуса, Діви Марії, Іоанна Хреститетя та про Воскресіння Христове.

Ще одне церковне свято 8 квітня називається Лазарева субота. Цього дня згадують про чудо воскресіння, яке сотворив Спаситель. 

Яке сьогодні свято в Україні та світі

В Україні 8 квітня святкують День працівників військових комісаріатів. Професійне свято цих людей покликане нагадати про важливість мобілізації, військового обліку, підготовки до служби. 

8 квітня – Міжнародний день ромів. Свято на честь цього народу започаткували 1990 року під час четвертого Всесвітнього ромського конгресу, котрий проводився у Польщі. Сьогодні також серед ромів святкують день коней, прикрашаючи тварин квітами. Метою події є привернення уваги до народу ромів та нагадати про дискримінацію, якої він може зазнавати.

Також 8 квітня відзначають День любителя зоопарків. Подбіні заклади з’явилися у Стародавному Єгипти до нашої ери. У наші дні зоопарки виконують ряд важливих функцій: збереження тварин, розведення зникаючих видів та дослідження. 

Крім того, 8 квітня відзначають Міжнародний день буддизму. Дату події приурочили до дня народження Будди Шак'ямуні. Він є основоположником буддистського вчення. У Японії це свято називають Фестивалем квітів, його відзначають близько півсотні країн, де віряни об’єднуються навколо вшанування Будди.

А ще 8 квітня День народження пожежної драбини. Її запатентували у США 1766 року. Цей засіб є незамінним інструментом рятувальників та вогнеборців, із його допомогою було врятовано безліч життів.

Народні традиції та прикмети

Наші предки мали звичку спостерігати за явищами природи та робити різноманітні прогнози:

заморозки віщують холодну весну; погода цього дня передбачає те, яким буде жовтень; з берези рясно тече сік – літо буде дощовим; дощить – до грибної осені; на вербі багато сережок – до гарного врожаю; сніг досі лежить на дахах – весняне похолодання триватиме ще тиждень; ластівки кружляють – до потепління.

В народі свято 8 квітня називають Гавриїл Благовіст, на честь ангела, який приніс благу звістку діві Марії. Березовий сік, зібраний цього дня вважають цілющим. Існує думка, що сьогодні зі сну виходять жуки, тому існує традиція дбати про дерева та обприскувати їх. Також день є вдалим для лікування.

Іменини сьогодні святкують Гаврило, Віра, Василь, Кіндрат, Лариса, Алла, Ганна та Марія. 

Що не можна робити 

заборонено займатися рукоділлям: шиттям, плетінням та іншими роботами; гроші не слід рахувати та позичати; не треба лаятися та зловживати алкоголем; не варто довго спати – архангел Гавриїл допоможе тим, хто рано прокинувся.

Теги: свята

Переглядів: 9669
Поширень: 54

Останні новини