Яке сьогодні свято – 10 квітня: яке церковне свято, все про цей день

Сьогодні, 10 квітня, свято під назвою Міжнародний день братів і сестер. За церковним календарем вшановують пам'ять преподобного Іларіона Нового. 

Які ще події є важливими у житті світової спільноти у понеділок, 10 квітня 2023 року, розповідаємо у матеріалі.

Яке церковне свято 10 квітня

Церковне свято 10 квітня – день пам’яті преподобного Іларіона Нового. Цей доброчесний християнин був Пелікітським ігуменом. Він присвятив своє життя Богові з ранніх років, та більшу частину життя провів аскетично.

Преподобному Іларіону приписують дар зцілення. Одного разу він зміг викликати дощ, якого давно чекали під час тривалої засухи. У поважному віці цілитель та чудотворець загинув від руки полководця Лаханодракона, який знищував християн.

Яке сьогодні свято в Україні та світі

10 квітня святкують Міжнародний день братів і сестер. Свято започаткувала   Клаудія Еварт, котра дуже любила свою сестру та брата. На жаль, її близькі загинули через нещасний випадок. Клаудія була наймолодшою у родині, і на честь них вона вирішила заснувати традицію святкування Міжнародного дня братів і сестер в усьому світі.

Цього дня рідним дарують подарунки, виражають свою любов та піклування. Брати та сестри є надзвичайно важливими для кожного. Такі сімейні зв’язки є унікальними, вони тривають протягом всього життя, і є, як правило, найдовшими стосунками у житті людини.

В Україні 10 квітня – День звільнення Одеси від німецької окупації, у часи Другої світової війни.

А ще 10 квітня – День банана. Солодкий, мякий, корисний фрукт, смак якого неможливо переплутати ні з чим, полюбляють дорослі та діти. Свято на честь банана приурочили до дня започаткування торгівлі бананами у Лондоні 1863 року. 

Також 10 квітня Всесвітній день гомеопатії. Альтернативне лікування за допомогою різноманітних специфічних харчових добавок називається гомеопатією. Доказова медицина спростовує ефективність таких методів боротьби із захворюваннями та прирівнює їх до плацебо. Тим не менш, до Міжнародної гомеопатичної ліги належить близько семидесяти країн.

10 квітня святкують Поливальний понеділок. Традиція поливати дівчат водою у понеділок після Великодня, з’явилася у християн західного обряду. Вона популярна серед вірян на заході України, а також у Польщі, Чехії, Словаччині. Вважається, що обливання водою викликає весняні дощі, які необхідні для здобуття гарного врожаю. Дівчата можуть врятуватись від поливання, якщо запропонують хлопцям «викуп» –  писанки або смаколики. 

А ще 10 квітня День народження англійської шпильки. Американський інженер Волтер Хант вигадав спеціальну шпильку із застібкою 1849 року. Але запатентував її англієць Чарльз Роулі, вона стала дуже популярною у Британії та звідти розповсюдилася світом, тому отримала назву «англійська».

Народні традиції та прикмети 

Наші предки мали звичку спостерігати за різноманітними явищами природи та робити прогнози:

дощовий день віщує врожайний рік; ранковий іній – гарно вродять овочі, ягоди та фрукти; на верхівках дерев сидять сороки – до різкого потепління; півні замовкли та не співають цілий день – до похолодання; голосно кричать чайки – до посушливого літа. 

Народне свято 10 квітня носить назву Ілларіонів день або Виверни голоблі. Вважається, що цього дня мають закінчитися остаточно навіть найсуворіші зими. Наші предки, традиційно, сьогодні міняли сані на вози. Голоблі – це елементи кінної упряжки, які знаходяться по боках у коня, у вигляді довгих жердин. На Іларіона їх знімали. День вважається сприятливим для подорожей.

Іменини сьогодні святкують Марія, Степан, Іларіон, Ілля та Сава.

Що не можна робити

заборонено сваритися та кричати на дітей; не можна зловживати алкоголем; не варто розповсюджувати чутки.

Теги: свята

Переглядів: 3255
Поширень: 2

Останні новини