У Вінниці провели майстер-клас з традиційної подільської писанки для маріупольців

Минулої суботи, 8 квітня, у Вінниці організували майстер-клас із виготовлення подільськлї писанки для маріупольців. Його провела викладачка художнього відділення Вінницької дитячої музичної школи № 2 Оксана Верхова-Єднак. Захід пройшов за підтримки департаменту культури Вінницької міської ради.

Подія зібрала всіх охочих у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» та розпочалася музичними номерами від учнів Вінницької дитячої музичної школи № 2. Під час майстер-класу мешканці Маріуполя ближче ознайомитися з традиційною подільською писанкою.

У перебігу навчання під керівництвом досвідченої майстрині присутні вправлялися у писанні на курячих яйцях із використанням писачків та воску. Наносили стародавні символи-обереги: дубове листя, що символізує міць та силу, та сонце, ружу й інші солярні знаки, що символізують довголіття.

«У наших предків яйце символізувало весняне відродження природи, зародження життя. Розмальоване яйце вважали оберегом. З писанок, крашанок розпочинається великодній сніданок у кожній сім’ї. Кожна писанка це окремий маленький світ», – розповіла викладачка Вінницької дитячої музичної школи № 2, член Національної спілки народних майстрів України Оксана Верхова-Єднак.

Вона додала, що процес створення писанки є досить захопливим, адже учасники по-черзі занурювали майбутні обереги у фарбники від світлого до темного, а згодом знімали віск під теплим вогнем свічки.

«Скільки було радості діткам та їхнім батькам, коли під темними лініями воску відкривалися яскраві кольори писанкового дива», – розповіла викладачка Оксана Верхова-Єднак.


Переглядів: 1030
Поширень: 0

Останні новини