Які громади на Вінниччині перейшли до ПЦУ цього року: оновлений список

На Вінниччині релігійні громади приєднуються Православної Церкви України. У Опендатабот порахували, скільки громад від початку року перейшли з УПЦ до ПЦУ, журналісти звірили ці дані із офіційними повідомленнями від єпархій.

На території Вінницької області діють три єпархії ПЦУ, більшість громад увійшли до складу Вінницько-Барської єпархії:

Село Саїнка (Могилів-Подільський район). Віряни громади Свято-Покровського храму вперше помолилися українського мовою 6 квітня.

Село Бабчинці (Могилів-Подільський район). Місцева громада Покровського храму відділилася від московського патріархату та приєдналася до ПЦУ 19 лютого.

Село Ільківка (Вінницький район). У храмі Святителя Миколая перше богослужіння відбулося 9 квітня, у Вербну Неділю.

Селище Бар (Жмеринський район). У храмі Преподобного Серафима Саровського, 15 лютого, з нагоди свята Стрітення Господнього віряни вперше змогли молитись у стінах храму.

У дослідженні до переліку внесли також громаду Свято-Різдво-Богородичного храму селища Вороновиця. 

На сайті Вінницько-Барської єпархії повідомляється про інші громади, тож, ймовірно, опублікований список є неповним. Зокрема, до єпархії нещодавно приєдналася релігійна громада Хрестовоздвиженського храму села Козинці. Також до ПЦУ перейшла громада храму Святої праведної Анни села Пляхова Хмільницького району.

Крім того, у кінці березня стало відомо про приєднання ще чотирьох громад:

храму архістратига Божого Михаїла села Довгополівка Вінницького району; храму святого апостола Іоана Богослова села Рів Жмеринського району; Чуда архістратига Божого Михаїла, у селі Лопатинці Жмеринського району; Покровського храму села Грабівці Жмеринського району.

У лютому до Вінницько-Барської єпархії ПЦУ приєдналася громада  храму святої великомучениці Параскеви села Жигалівка Хмільницького району.

До складу Вінницько-Тульчинської єпархії ПЦУ цього року увійшли такі громади:

с. Білий Рукав (Хмільницький район), Преподобного Онуфрія Великого с. Переорки (Вінницький район), Парафії Казанської Ікони Божої Матері с. Станіславчик (Вінницький район), Вознесіння Господнього с. Чернятин (Жмеринський район), Парафії Св. Ап. Першомуч. І Архідиякона Стефана.

Загалом, ми нарахували 16 релігійних громад, які перейшли до української церкви. Але, навіть за умови неточності у підрахунках, Вінниччина входить у трійку областей із найбільшою кількістю церков московського патріархату. 


Нагадаємо, що нещодавно у місті Могилів-Подільський вірян ПЦУ на Великоднє богослужіння у своєму храмі прихистили римо-католики. Власного храму громада Могилева-Подільського не має, а всі церкви у місті належать до УПЦ МП.


Теги: релігія

Переглядів: 7870
Поширень: 51

Останні новини