Практичні поради для розробників PHP різного рівня: як розвиватися в професії

РНР входить до топ-5 популярних мов програмування серед українців та в топ-10 світового рейтингу. Цей показник вказує відразу на 2 тенденції: розробники РНР затребувані; вивчення РНР є залишається актуальним, через що на ринку праці виникає все більше претендентів на вакансії. Буквально за 2022 рік популярність цієї мови виросла на 4,2 %. А кількість початківців, що обирають РНР в якості першої вивчення збільшилося на 5,6%. Сміливо можна прогнозувати збільшення попиту на вивчення РНР і надалі, зважаючи і на те, що її використовують в роботі біля 20% Back-end та 15-16% Full Stack. Все це явно вказує на те, що конкуренція поміж розробниками буде зростати і дуже важливо мати високий рівень знань та постійно їх прокачувати аби мати перевагу при працевлаштуванні.

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI: https://buki.com.ua/ru/tutors/prohramuvannia/php/

Обираємо якісні ресурси для навчання

Для вивчення та покращення знань РНР сьогодні є безліч матеріалів. Доступні: блоги та форуми, вебінари та онлайн-курси, можна також скористатися послугами ментора.

Серед популярних курсів можна відзначити:

Hillel IT School «PHP Basic». Цей курс розрахований на початківців. За 2 міс студенти зможуть ознайомитися з основами програмування, отримати базові знання РНР; Академія ІМТ «Курс РНР». Теж підійде для початківців або тих, хто має базовий рівень. Доступний в форматі запису та онлайн з підтримкою викладача. Тривалість 76 год.; SkillUP «Курс РНР-програмування». Рівень: початковий та середній. Підійде для вивчення РНР та покращення рівня знань. Формат: онлайн. Тривалість – 4 міс.; QALight «Курс розробка CMS на основі PHP». Рівень: середній та професійний. Цей курс є третім етапом повноцінного курсу FullStack Web Developer, але також підійде для прокачування скілів початківцям, які мають базовий рівень знань. Тривалість 30 год. Hillel IT School «PHP Pro». Це курс для тих, хто вже вміє програмувати на РНР і хоче покращити рівень знань. Тривалість 4 міс.

Ще знайти курси по РНР можна і на онлайн-платформі Udemy. Тут сотні програм для різних рівнів підготовки.

Додатково вчити цю мову програмування можна і на інших ресурсах:

Traversy Media «PHP Front To Back». Це плейлист з 22 відеоуроків, які включають в себе матеріали від основ програмування до більш просунутих тем: інтеграцію з MySQL, налаштування cookie тощо; Learn-php.org. Це туторіал з набором вправ для навчання написання коду та вивчення синтаксису; РНР Apprentice. Безкоштовна книга в форматі онлайн з теорією та практичними завданнями; W3Schools «PHP-туторіал». На сайті є багато корисних посилань, прав і тестів, які допоможуть закріпити базові знання; посібник від творців мови РНР. В офіційній документації докладно викладена інформація від самих азів, як наприклад, синтаксис та встановлення РНР. Розрахований на тих, хто має базові знання; FreeCodeCamp «РНР-туторіал». Відеоуроки, які охоплюють всі теми вивчення теорії та практики з нуля; Codecademy. Цей курс підійде тим, хто шукає можливість попрактикуватися у веб-розробці. Включає багато прав і інтерактивних уроків, а корисні статті. Доступний безкоштовно.

Збираючись вивчати розробку, важливо зрозуміти – «стелі» немає. Щоб залишатися затребуваним фахівцем варто постійно працювати над прокачуванням навичок.

Корисні інструменти та технології для РНР-розробників

Щоб розвиватися в професії потрібно намагатися освоювати нові напрямки розробки та поглиблювати знання. Серед важливих для роботи технологій і інструментів відмітимо:

фреймворки. Це бібліотеки файлів, які надають доступ до основ програмування, щоб підвищити ефективність розробки. Кращими для РНР є наступні: Laravel, Symfony, Codelgniter, Phalcon, Yii, Zend, CakePHP, FuelPHP; IDE – це покращений розширений редактор, який дозволяє розробникам створювати багаторівневе ПЗ. На відміну від звичайних редакторів, IDE є більш складним, але і відкриває більше можливостей в роботі; бібліотеки. Їх безліч в залежності від об’єкту роботи. Наприклад, для парсинга: FriendsOfPHP/Goutte, nikic/PHP-Parser, symphony/dom-crawler тощо. Бібліотеки та ORM, щоб працювати з базами даних: phpthinktank/blast-orm, usmanhalalit/pixie, makasim/yadm. Для реалізації аутентифікації на сайті: PHPGangsta/GoogleAuthenticator, cartalyst/sentinel тощо.

Треба постійно моніторити тенденції в світі програмування на РНР, відстежувати вимоги в вакансіях. Це дасть змогу розуміти, які знання від розробників наразі очікують, та освоювати технології і інструменти, щоб відповідати цим очікуванням. Причому, краще за все прокачувати знання з менторами.

Переваги навчання з репетитором

Перш за все – це індивідуальний підхід. Репетитор підбере ефективну програму та матеріали, допоможе розвиватися у вибраному напрямку. Серед других переваг навчання з ментором, відмітимо:

оперативна відповідь на питання та допомога; швидке вирішення проблем і пояснення, як їх не допускати; отримання практичних порад та прикладів з власного досвіду.

Загалом, навчання з репетитором суттєво підвищує ефективність навчання. Увага ментора зосереджена на одному учні і можна отримати пояснення не тільки по теоретичній частині, а і поліпшити практичні навички, що дійсно допоможе прокачати технічні скіли.

Наостанок відмітимо, що професія розробника РНР – прибуткова та перспектива. Але варто працювати над підвищенням кваліфікації, щоб скласти гідну конкуренцію на ринку праці, покращувати власний рівень знань та вмінь, і в перспективі зростати як фахівець та претендувати на зарплату, більшу в рази. Як саме можна розвиватися та які ресурси в цьому допоможуть ми детально розповіли в статті.


Переглядів: 1566
Поширень: 1

Останні новини