Яблука злагоди: як Apple Bar вже вдруге фестивалив і ярмаркував

Виблискуючи наливними боками на сонечку яблучка всіх відтінків зеленого, жовтого і червоного лежать акуратними пірамідками у ящиках, шепочучи перехожим «З’їж мене!». І пручатись у вас не стане сили!

Яблука, як відомо, росли у раю, а от справжній рай для яблук це безсумнівно фестиваль Apple Bar: тут все крутиться навколо них, ними прикрашають все навкруги, їм присвячують пісні, з них готують найвигадливіші страви, ними насолоджуються, на вигляд, на запах і на смак! 

21 жовтня святкується Міжнародний день яблука. У цей день вшановують різноманіття і багатство природи, адже яблуко вважається символом фізичного, культурного і генетичного різноманіття, про яке людина не повинна забувати. Знаменитий плід має безліч сортів і кожне яблучко містить чимало вітамінів і мікроелементів.

Бар називають яблучною столицею України, або яблуневим «Клондайком», наголошуючи, що кожне четверте яблуко в Україні вирощено саме тут. А врожай цьогоріч рекордний! Фестиваль також покликано відроджувати місцеві традиції, подільську культуру та статус Бару, як одного з культурних та бізнес-центрів Вінницької області.

Центральну площу міста Бар на час фестивалю можна перейменовувати на Яблучну: тут і сцена, і виставка, і ярмарок, і дегустації, і майстер-класи, і танці, і співи. Все на честь яблук і людей, що їх ростять. 

Хрумкі й цукристі, солодкі та з кислинкою, популярних та рідкісних сортів яблучка тут на головних ролях. У допоміжних – унікальна барська кераміка і дивовижна подільська кухня (їм віддано місця ближчі до сцени). В епізодах – всі-всі барчани і ще вінничани – від офіційних облич, до неформальних, але всі присутні хрумкали яблучка із задоволенням. Якщо спочатку фесту яблука продавали по смішним цінам, то наприкінці вже роздавали безкоштовно всім, хто скільки міг узяти!

Організатори офіційно кажуть: «Ми хочемо, щоб подільське яблуко стало брендом, щоб брендом стали місто Бар і вирощена та перероблена тут продукція садівництва. Щоб до нас приїздили по яблука, а заодно й про наші туристичні принади дізналися». Для того й проводиться вже вдруге Міжнародний яблучний фестиваль-ярмарок Apple Bar.

Напередодні у Бару був пленеру гончарів на тему «Відродження традицій Барської кераміки» з метою відродження гончарного мистецтва XVI-XVIII століття. А під час ярмарку можна було навчитися виготовляти керамічні вироби на гончарному майстер-класі та придбати барські мисочки-тарілочки. Барська кераміка відрізняється білим тлом, а найпопулярнішим зображенням є стилізований птах, якого традиційно «писали» в профіль на гілці, ділили контуром на декілька частин і розписували різними ангобами.

Окрім кераміки були ще виставка картин, численні фотолокації, торгівля саджанцями, майстер-клас з ковальства від Центру популяризації ремесел «Ковальський Гостинець». А на сцені розпочалась розважальна програма з виступами місцевих мистецьких колективів та запрошених гостей, серед яких були бандурист Віктор Пашник та співак Микола Янченко.

І з їстівного було де душу відвести. Домашні вироби привезли колоритні жіночки з Антонівки та Северинівки. Але найбільшим постачальником смакоти на святі стала дослідниця подільської кухні Олена Павлова та її команда. Вони привезли смаколиків найрізноманітніших. Просто тут готували яблука в карамелі і фаршировану рибу у яблуках, бігус з капустою та яблуками та пироги.

«Місцева кухня поєднує традиції італійських (засновниця Бару італійка Бона Сфорца), польських та єврейських страв з яблуком. І все це замішано на щедрих українських традиціях, що живуть віками», – розповідає дослідниця.

А родзинкою фестивальних смаколиків став суп-пюре «ябчанка», який готували за допомогою сучасної машини Thermomix, а потім ще доводили до готовності у похідній пічці. Величезного чану ябчанки вистачило на всіх учасників та гостей яблучного свята.



Переглядів: 6499
Поширень: 1

Останні новини