На Вінниччині планують встановити звукові прилади, які допоможуть орієнтуватися людям зі слабким зором

Даному питанню був присвячений брифінг, ініційований та проведений Департаментом соціальної та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Про запровадження системи звукових маяків на Вінниччині розповідали директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна, заступник директора із соціальних питань обласної організації УТОС Костянтин Ільницький та представник компанії-розробника звукових маяків Сергій Агєєв.

Система «Mobilis SB»розроблена фахівцями Вінницького ТОВ «УКР» (науково-дослідна лабораторія «Mobilis») активується і подає звуковий сигнал тільки у разі потреби, якщо до системи наближається незряча людина. Для активації маяка використовується програма на смартфоні користувача, або кишеньковий пристрій активатор.

«Замість спеціальних приладів людям з вадами зору згодиться і звичайний смартфон. Додаток для самартфонів системи Android вже розроблено і він доступний для користувачів, наразі триває розробка для операційної системи IOS. Принцип дії «помічника» такий, гаджет достатньо покласти в кишеню, підійти до об’єкта - маяк активується і йде звуковий сигнал. Коли людина йде далі система автоматично деактивується. Таким чином звукові сигнали не подаються постійно і не заважають іншим людям», - розповів Сергій Агєєв.

Даними маяками планують облаштувати місця загального користування: державні установи, прозорі офіси, будівлі комунальних служб. Заклади охорони здоров’я, поштові відділення, автовокзали та залізничні вокзали. За попередніми підрахунками обласної організації УТОС для міста Вінниці потрібно 125, а для області 580 приладів для облаштування муніципальних установ та організацій та 280 для облаштування рухомого складу муніципального транспорту. Попередньо вартість становить 1 млн. 200 тис. грн.

«Зараз ми розпочинаємо роботу із внесення змін до обласної комплексної програми соціального захисту населення, одним з пунктів якої є створення умов доступності і безбар’єрності, відповідно до пропозицій і розрахунків, які передані до нашого департаменту від обласного товариства УТОС. Дані розрахунки є вагомою підставою щоб ініціювати внесення змін на обласному рівні і в подальшому працювати з районами та ОТГ щодо впровадження даної ініціативи», - зауважила Наталя Заболотна

«Питання орієнтації в просторі незрячих та слабозорих є надзвичайно актуальним. Адже для даної категорії населення досить складно зорієнтуватись, де вони знаходяться та знайти вхід до приміщення. А завдяки звуковому маяку це досить просто. Таким чином, люди з вадами зору та незрячі залишаються повноцінними членами суспільства», - підкреслив Костянтин Ільницький.

Варто відзначити, що подібна системи в Україні не запроваджена в жодному населеному пункті. Таким чином Вінниччина стане першим регіоном, де будуть встановлені звукові маяки. Виготовлятимуть прилади у Вінниці, на підприємстві УТОС самими незрячими і слабозорими. На сьогодні вартість одного такого маяка коливається в межах 1600-1700 грн., в залежності від вартості комплектуючих, адже їх замовляють з-за кордону.




Переглядів: 2411
Поширень: 0

Останні новини