Про злочин системи та тих, хто рятував світ: у Вінницькому краєзнавчому музеї відкрилася тематична виставка

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 25 квітня відкрилася виставка, приурочена до роковин Чорнобильської катастрофи. Тематична експозиція триватиме до 21 травня. 

Минуло 37 років відтоді, як на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стався вибух. Ця екологічна катастрофа світового масштабу позначилася на природному середовищі і здоров’ї людей.

Приховування тодішнім керівництвом СРСР інформації про рівень небезпеки поглибило і без того критичні наслідки вибуху. Перше офіційне місцеве повідомлення про аварію на Чорнобильській АЕС з’явилося лише через 36 годин – опівдні 27 квітня на припʼятському радіо оголосили про «тимчасову евакуацію» мешканців Припʼяті – найближчого до ЧАЕС міста з населенням близько 50 тис.

У перші два дні після аварії здійснювали евакуацію лише із 10-кілометрової зони, а з 30-кілометрової зони перші п’ять днів після аварії людей не лише не вивозили – населення навіть не попереджали про загрозу радіації. Зокрема, 1 травня сотні тисяч людей, у тому числі дітей, вивели на святковий парад у Києві, хоча рівень радіації у столиці перевищував допустимий у декілька десятків разів.

Майже 6000 вінничан брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, самовіддано рятуючи Україну та увесь світ. Усі вони працювали як на об’єктах самої станції, так і в радіусі 30-ти кілометрів навколо неї, на забруднених територіях Київської та Житомирської областей.

Під час відкриття експозиції, присутнім ліквідаторам подякувала за їх жертовність начальник управління культури та креативних індустрій Ольга Дернова, поділилися спогадами голова обласної громадської організації «Союз Чорнобиль України» Микола Бойчук, голова обласної громадської організації «Інваліди Чорнобиля» Валерій Проценко, голова міської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Михайло Ястремський.

Основу експозиції складають саме матеріали вінничан-ліквідаторів: світлини, відзняті на території ЧАЕС, особисті речі, прилади для вимірювання рівня радіації, документи, книги.

На злочини радянської системи виразно вказують документи КДБ, що ніби пронизують всю експозицію, резонуючи своїм цинізмом, маніпуляціями та брехнею.

Музей отримав цінні поповнення колекції: історик Олександр Федоришен передав довідку Управління внутрішніх справ про виконання службових обов’язків по ліквідації наслідків аварії в 30-тикілометровій зоні свого дідуся Харченка Миколи Максимовича; Ястремський Михайло Микитович подарував два альбоми про діяльність міської громадської організації «Союз Чорнобиль України».

Фото: Вінницький обласний краєзнавчий музей


Переглядів: 1059
Поширень: 0

Останні новини