Керівниця Служби у справах дітей розповіла про сімейні форми виховання у Вінницькій громаді

Сьогодні, 27 квітня, на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради начальниця Служби у справах дітей Людмила Шафранська відзвітувала про розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Також вона розказала про майбутні заходи щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання та проживання у сім’ї мешканців громади.

Під час повномасштабної збройної агресії російської федерації на території України проводиться цілеспрямована та послідовна робота щодо вирішення проблем соціального захисту дітей, особливо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Проблема забезпечення сімейним вихованням дітей цієї категорії залишається однією з найгостріших для сучасного українського суспільства, тому одним з головних напрямків роботи служби у справах дітей міської ради є влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України: на усиновлення, під опіку або піклування, у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу», — зазначила Людмила Шафранська.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають на обліку Служби у справах дітей

Станом на 1 квітня 2023 року на первинному обліку Служби у справах дітей перебуває 256 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 90% з яких влаштовано до сімейних форм виховання. Зокрема:

186 дітей перебуває під опікою, піклуванням громадян; 15 дітей влаштовано у прийомні сім’ї; 30 дітей — до дитячих будинків сімейного типу; 4 дитини тимчасово влаштовано у сім’ї родичів, знайомих.

Діти із категорії внутрішньо переміщених осіб

Станом на 1 квітня 2023 року на території Громади проживає 30 дітей-переселенців, 20 з яких перебувають під опікою та піклуванням, 10 дітей виховуються у 4 прийомних сім’ях.

«Даним сім’ям надається допомога в отриманні втрачених чи неотриманих вчасно документів, статусу внутрішньо переміщеної особи, соціальних виплат, у наданні дітям, за необхідності, статусу дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, організації проведення їх медичного обстеження та лікування, в отриманні освітніх послуг, допомога сім’ям, у яких виховуються прийомні чи підопічні діти, у забезпеченні належних житлових умов, поновлення виплат державної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, надання гуманітарної допомоги», — прозвітувала Людмила Шафранська.

Заходи із запобігання соціальному сирітству

Службою у справах дітей проводиться системна робота щодо запобігання соціальному сирітству. Протягом 2022-2023 років працівниками Служби у справах дітей з метою захисту прав дітей подано до судів 17 позовів про позбавлення батьків дітей батьківських прав, відібрання дітей у батьків без позбавлення батьківських прав. На підставі прийнятих судом рішень у 2022 році відібрано 4 дитини, батьків 16 дітей позбавлено батьківських прав. За 3 місяці 2023 року батьківських прав позбавлено батька 1 дитини.

Забезпечення належних умов проживання, виховання та утримання дітей

Службою у справах дітей міської ради здійснюється моніторинг умов проживання, виховання та утримання дітей, які перебувають у закладах цілодобового перебування, що функціонують на території Вінницької міської територіальної громади.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, безоплатно забезпечуються шкільною та спортивною формами, єдиним квитком, безоплатним одноразовим харчуванням (або грошовою компенсацією).

Як розповіла Людмила Шафранська, щорічно до Дня усиновлення службою у справах дітей міської ради проводяться акції з метою підтримки сімей, у яких виховуються усиновлені діти. Традиційно сім’ї, які усиновили дітей та потребують матеріальної допомоги, з нагоди Дня усиновлення отримують грошову допомогу від міської ради. Так, у 2022 році таку допомогу отримали 6 сімей, які усиновили дітей. Департаментом освіти також здійснюється виплата одноразової допомоги по досягненню дітьми даної категорії 18-річного віку.

«Залишається актуальною проблема забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа житлом, у тому числі соціальним», — наголошує Людмила Шафранська.

Станом на 1 квітня 2023 року із 256 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, житлом на праві власності забезпечені 28 дітей, на праві користування – 204 дитини.

Серед першочергових заходів для виконання:

    Забезпечити влаштування до сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку в Службі у справах дітей. Координувати роботу адміністрацій навчальних, медичних закладів, закладів культури та спорту, інших установ щодо створення належних умов для навчання, розвитку здібностей, формування навичок здорового способу життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Продовжити здійснення соціальних виплат батькам-вихователям, прийомним сім’ям, опікунам, піклувальникам, усиновлювачам. Продовжити роботу щодо постановки на квартирний та соціальний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

Переглядів: 1108
Поширень: 0

Останні новини