Зуби мудрості: топ-5 важливих питань

Що ми знаємо про зуби мудрості? Чому вони з’являються, і чи мають хоч якісь корисні особливості? Як вони болять, і коли варто їх видаляти? На ці та інші питання відповість наша стаття, щоб ви, нарешті, вирішили, що робити зі своїми «вісімками».

Звело щелепу, а біль від десни віддає аж у горло чи голову? Піднялася температура і пропав апетит? Ви ж уже цілком дорослі, це не може бути прорізуванням зуба!

А от і може: саме з такими симптомами виходять зуби мудрості. Через цей стан проходить практично кожна людина, тільки комусь достатньо пари тижнів для прорізування «вісімки», а хтось зазнає безлічі «нападів», коли зуб намагається з’явитись, і навіть за кілька років проблема не вирішується. Щоб позбавитися від болю, варто звернутися до стоматолога і ближче познайомитися з характером третіх молярів.

Навіщо потрібні зуби мудрості?

Колись треті моляри були важливими для якісного пережовування найтвердішої їжі. Зараз із якісною обробкою та все більш м’якими текстурами продуктів зуби мудрості зовсім втрачають актуальність.

Рудиментарна «вісімка» сучасній людині вже не потрібна, але у 92% людей продовжує передаватись від покоління до покоління, приносячи дискомфорт. 

І все ж, є у «вісімок» і позитивні сторони:

вони роблять зубний ряд більш стійким; знімають навантаження з основних жувальних зубів; можуть служити опорою для мостоподібного протеза.

Як зрозуміти, що болить саме зуб мудрості?

Здавалося б – усі ми переживали прорізування власних корінних зубів, і можемо спостерігати, що вони більш-менш легко з’являються у наших дітей. Справа в тому, що дитячі ясна є м’якими й не повністю сформованими, тому прорізувати їх легше. До того ж, у дітей ще немає сталої структури прикусу, і новим зубним одиницям ніщо не заважає виходити.

Щоб зрозуміти, що біль іде саме від зуба мудрості, варто розглянути основні ознаки прорізування:

біль у щелепі, що віддає в голову, вухо чи скроню; набряк та запалення десни в кінці зубного ряду без видимих причин; відчуття сильного свербежу в десні; збільшення лімфовузлів, найближчих до місця прорізування; температура; біль, почервоніння та першіння в горлі, утрудненість ковтання; неможливість широко відкрити рота та ін.

Чому «вісімки» так часто мають неправильне положення?

Нестандартне прорізування пов’язане з тим, що перед зубом мудрості не було молочної одиниці, яка би «проклала йому шлях». Саме тому вісімки часто прорізуються під кутом, упираючись у сусідній моляр, розташовуючись по напряму до язика чи щоки.

Ретенований чи дистопований зуб – що це?

Ретеновані зуби – це треті моляри, які так і не змогли прорізатись. Причинами для цього можуть бути:

нестандартне положення зуба; сформованість зубного ряду, в якому немає місця для нової одиниці; перешкода у вигляді десни, яка «не пропускає» зуб.

Коли «вісімці» таки вдалося хоч частково пробитись нагору, вона може зупинитися в рості, і залишитися дистопованою – тобто, прорізаною не до кінця. Це спричиняє появу «каптура» чи «кишені», у яку можуть забиватися залишки їжі, і в якій швидко розмножуються бактерії.

Прорізався – і все одно болить

Часто біль від зуба мудрості не закінчується прорізуванням, і після періоду затишшя він може знову почати вас турбувати. В цьому випадку причини можуть бути іншими:

карієс; пульпіт; періодонтит; відкладення зубного каменю, який викликає запалення ясен;  кіста біля шийки зуба.

Видаляти чи ні?

Без видимої причини немає необхідності видаляти зуб мудрості. Та за неможливості лікування й постійного дискомфорту, а також у випадках ретинованих зубів показане лише видалення. На операцію ви можете записатися до клініки Осадчого, де її виконають висококваліфіковані та досвідчені фахівці-хірурги.


Переглядів: 2862
Поширень: 3

Останні новини