7 млн грн на розвиток: громади запрошують до участі у грантовому конкурсі «Час діяти, Україно!»

Цього місяця для малих міст та сільських громад від Благодійного фонду “МХП-Громаді” стартував новий сезон грантового конкурсу “Час діяти, Україно!”.

Ділимося історіями трьох громад переможців “Час діяти, Україно!” про те, як ініціативні громади в Україні реалізують надважливі для себе проєкти.

Вихованці Кагарлицького центру дитячої та юнацької творчості, коли приходили на заняття та сідали за старенькі комп'ютери - тільки й мріяли про новенький сучасний освітній простір… того року таки наважилися здійснити свою мрію - взяли участь у конкурсі "Час діяти, Україно!”. І тепер учні вчаться в надсучасній комп’ютерній SMART-лабораторії на базі гуртка «Computеr Genius club».

Стояв собі в Миронівському краєзнавчому музеї старенький ткацький верстат. Екскурсоводи розповідали про його поважну 100-річну історію, але у бажанні відвідувачів спробувати на ньому попрацювати змушені були відмовляти. Верстат не працював. Проте команда музею наважилася взяти участь у конкурсі «Час діяти, Миронівщино!» І проєкт з реставрації ткацького верстата отримав грантову підтримку 46 тис. грн. І тепер на верстаті проводяться майстер-класи, влаштовують виставки старовинних ткацьких виробів і національного вбрання. Та планують створення всією громадою «народного» килиму за місцевими мотивами.  

Майбутні слюсарі-електрики з усієї України тепер їдуть вчитися до Канівського Вищого Професійного Училища, бо там запрацював сучасний навчальний центр з ремонту електроустаткування.  Завдяки конкурсу мікрогрантів «Час діяти, Канівщино!», що реалізував Фонд "МХП-Громаді" за підтримки Миронівської птахофабрики вдалося облаштувати шість робочих столів із необхідним обладнанням, з допомогою якого студенти навчаються монтажу та підключенню електричних приладів та освітлення. 

Географія конкурсу - 12 областей України: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська.

“Під час повномасштабної війни локальні виклики нікуди не зникають. Натомість додаються нові: від адаптації переселенців (яка, згідно з нашим дослідженням, не скрізь є системною), збільшення тиску на медзаклади в громадах до значної потреби в усіх регіонах місць психологічної реабілітації та відновлення. Тому щоб підтримати громади й активістів у їхньому бажанні створити навколо себе кращий, ефективніший, здоровіший простір, ми продовжуємо наш щорічний грантовий конкурс “Час діяти, Україно!”, – коментує Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду “МХП – Громаді”, який є організатором конкурсу “Час діяти, Україно!”.


Тематика проєктів різна: від освітніх, медичних, інфраструктурних до ініціатив з реабілітації ветеранів та підтримки розвитку української культурної ідентичності.

“Головна умова: учасники конкурсу мають чітко обґрунтувати важливість розв’язання конкретної проблеми для місцевої громади/регіону. Проєкти мають бути реакцією на суспільні запити, бути важливими для певного закладу (школа/садок), невеликого населеного пункту чи громади. Тільки тоді відбудеться синергія зусиль й ми побачимо хороший результат”, – пояснює Володимир Панченко, керівник національних проєктів благодійного фонду “МХП – Громаді”.

Бюджет, який цьогоріч виділено - це 7 мільйонів гривень. Розмір фінансування одного проєкту – до 100 000 гривень.

Одна команда може подавати одну і більше проєктних заявок з 4 травня 2023 року до 1 червня 2023 року на сайті конкурсу: https://timetoact.com.ua/.

У разі виникнення питань щодо заповнення документів можна писати організаторам на пошту timetoact@mhp.com.ua. 

Результати конкурсу будуть оголошені конкурсною комісією до 20 червня 2023 року.  

Брати участь у конкурсі можуть: органи місцевого самоврядування, комунальні установи, освітні заклади, заклади охорони здоров’я, неурядові організації.

Тому, саме час не втратити свою можливість та реалізувати свій задум!
 


Переглядів: 1088
Поширень: 0

Останні новини