Уряд запобіг дефолту та запровадив посилений соціальний захист від підвищення ціни на газ

Нещодавно Уряд Володимира Гройсмана оголосив про вимушене збільшення цін на газ для населення на 23,5%. Це рішення дозволило не допустити дефолту у країні. Разом з тим, Уряд передбачив посилений соціальний захист тим, хто його потребує, – порядок надання субсидій спрощено.

Нещодавно Уряд Гройсмана домігся максимально можливого послаблення вимог МВФ для отримання критично важливого для України траншу. Замість пропонованого МВФ зростання цін на газ для населення у 60%, вдалося досягти компромісу. Ціна збільшиться на 23,5%. З 1 листопада 2018 року вона становитиме 8 550 грн за 1 000 куб. м.

В Уряді наголошують, що кредит від МВФ дав можливість уникнути дефолту країни. Більше того, Україна отримує можливість продовжувати розвиватись.

Протягом 2005–2013 рр. країна нагромадила величезні борги, пік за виплатами з яких припадає саме на 2019 рік.

Експерти зазначають, що відмова віддавати борги означала б дефолт. Україна опинилася б у кризі, гіршій за 2008 та 2014 роки, – загальний стан економіки можна було порівняти з кризою 90-х.

Про це говорить Павло Кухта, заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR):

«Вирішення питання газових тарифів розблокує отримання чергового траншу МВФ. Це є необхідним для уникнення дефолту: протягом 2018-2020 років виплати за зовнішнім державним боргом становитимуть близько $18,5 млрд. Борги накопичені, в основному, у період 2009-2013 років. Відсутність траншу – це згортання державних програм розвитку країни, це або суттєве скорочення витрат бюджету (і зарплат бюджетників у тому числі), або – дефолт.

Дефолт – це девальвація гривні, це інфляція, це галопуючі ціни і безробіття. І також скорочення витрат бюджету. Отримати транш МВФ – найкращий варіант для України».

Народний депутат, вінничанин, Геннадій Ткачук говорить, що у 2019 році, аби розрахуватися з накопиченими за роки боргами, Україна має залучити $18 млрд.

«Зараз уряд вимушений звертатися за допомогою до МВФ, оскільки без цієї допомоги Україна не зможе погасити мільярдні борги, які були накопичені 2007-2014 роках (за 7 років – 45 млрд. доларів!). Якщо держава не зможе знайти грошей на розрахунки з кредиторами, змушена  буде оголосити дефолт.

Після оголошення дефолту з Україною і з українськими компаніями миттєво перестають співпрацювати всі кредитори і інвестори. Скорочення ділової активності призведе до зменшення надходжень до бюджету. Держава змушена буде скоротити соціальні програми. Вихід один – програма МВФ».

Важливий момент у ситуації із підвищенням ціни на газ – Уряд посилює соціальний захист людей та розширює програми енергоефективності.

Підвищення ціни на газ не торкнеться тих, хто оформив субсидію. Усі субсидії, які вже були оформлені, перераховуються і переоформлюються автоматично. Задля посилення соціального захисту людей уряд вніс 7 змін до порядку призначення субсидій, що спрощують отримання цієї допомоги.

Директор Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова розповіла про зміни у наданні субсидій вінничанам.

«Уряд істотно спростив умови отримання субсидій, значно розширивши перелік отримувачів субсидій. Ось деякі з них. Якщо ЄСВ (єдиний соціальний внесок) не сплачується з вини роботодавця, субсидію призначатимуть на загальних умовах. Якщо ЄСВ не сплачується через відсутність роботи, то субсидія буде надана безробітним у сільській місцевості та райцентрах, а також безробітним у містах за умови перебування на обліку в центрі зайнятості.

Субсидія призначатиметься громадянам, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, це потрібно підтвердити документально.

Працездатні онкохворі (за наявності висновку ЛКК) чи сім’ї, в яких є важка залежність (за наявності довідки від лікаря), отримуватимуть субсидію на основі звернення до Комісії.

Передбачено отримання субсидії для категорій громадян на понаднормову площу, але не більше за 30% від норми.

Субсидія буде призначена тим домогосподарствам, які проживають в одному житловому приміщенні, що перевищує норми площі, та мають розділені особові рахунки. Громадяни сплачуватимуть лише вартість фактично спожитої послуги

Також якщо фактичне споживання води, газу чи електроенергії буде меншим за обов’язковий платіж, люди платитимуть тільки за спожите».

Окрім того, в Уряді зазначають, що наступного року буде продовжена програма «теплих кредитів». Також з 1 січня 2019 року запрацює Фонд енергоефективності. Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників буде виділено 2 млрд грн.

Як зазначають урядовці, у майбутньому можливо знизити ціни на газ – для цього потрібно збільшити видобуток українського. Наразі, це пріоритетне завдання для Нафтогазу і Укргазвидобування, поставлене Кабінетом міністрів.

В Уряді наголошують – зроблять все, щоб українці були захищені від підвищення ціни на газ.


Теги: газ


Переглядів: 3093
Поширень: 0

Останні новини