Європарламент ухвалив зміни до законодавства щодо легалізації та регулювання криптоактивів (MiCA)

Європейський союз розпочав роботу над підготовкою змін до документа  MiCA (The Markets in Crypto-Assets) ще у 2020 році, однак останні події на світовому криптовалютному ринку змусили законодавців пришвидшити процес. Зміни, які були нещодавно проголосовані Європарламентом, вступлять в дію з початку 2024 року. Розглянемо детальніше, як зміниться регулювання криптовалютного ринку в країнах Євросоюзу, і чи матимуть ці зміни вплив на Україну.

Ключові зміни в MiCA

Європейський парламент більшістю голосів затвердив законопроєкт, що запроваджує повні правила регулювання криптовалют на території Євросоюзу. Основні положення закону Markets in Crypto-Assets (MiCA) депутати погодили ще в червні 2022 року, і тепер для остаточного ухвалення його має схвалити Рада ЄС. Після цього Євросоюз стане першою юрисдикцією подібного масштабу з чіткими правилами та законодавчою базою, яких повинні будуть дотримуватись криптобіржі та всі учасники сфери. Ключове завдання створення системної законодавчої бази - захист користувачів та інвесторів в цій галузі. 

Нові правила накладатимуть низку вимог на криптобіржі, емітентів токенів і торговців криптовалютою, тобто вводиться законодавче регулювання випуску і торгівлі криптоактивами. Наприклад, біржам доведеться інформувати клієнтів про ризики, пов'язані з операціями з цифровими активами. 

Закон набуватиме чинності поступово. Деякі з липня 2023 року, правила щодо стейблкоїнів - з липня 2024-го, інші - з січня 2025-го. За дотриманням правил стежитимуть Європейська служба банківського нагляду і Європейське управління з цінних паперів і ринків.

Вплив на український ринок криптовалют

Український ринок криптовалют наразі знаходиться на етапі легалізації. У квітні 2022 року був прийнятий базовий профільний закон “Про віртуальні активи”, однак це лише перший етап легалізації. Також в Україні неоднократно наголошували про підтримку впровадження правил MiCA на своєму внутрішньому ринку. 

Якщо Україна імплементує цей законопроєкт, вона стане першою державою в Європі, що запровадить у правове поле MiCA. Однак, як стверджує Михайло Федоров, поки ключове завдання - “ухвалити податковий законопроєкт, щоб легалізувати цей напрям, тому що Україна може отримати новий сектор економіки та додаткові податкові надходження до бюджету.”

Якщо в Україні таки впровадять MiCA, потрібно знати хоча б ключові його правила. Після його прийняття криптокомпанії для роботи в ЄС повинні реєструватися в одній із країн, що входять до юрисдикції. Емітенти стейблкоїнів будуть зобов'язані підтримувати достатні резерви на випадок масового виведення активів. Документ також вимагатиме від платформ ідентифікувати клієнтів, а також надавати фінансовому регулятору інформацію про відправника й одержувача токенів. Також законопроєкт зачіпає екологічні проблеми: криптофірмам доведеться розкривати дані про споживання енергії й те, як цифрові активи впливають на екологію.


Переглядів: 1374
Поширень: 0

Останні новини