Цікаві відомості про найпопулярнішу криптовалюту

У вік інформаційних технологій продовжує розвиватися і фінансова система: наступним кроком стало створення віртуальних коштів. Вже зараз загальна капіталізація ринку перевищує 2,2 млрд доларів, з яких значний процент припадає на біткоїн.

Нинішній курс біткоїна перевищує 28 тисяч доларів. Тобто той, хто має пару таких віртуальних монет, вважається заможною людиною. Хоча добути монети можна було з домашнього комп’ютера ще якихось 10 років тому.  

Як з’явилася крипта?

Передумови для виникнення віртуальних грошей виникли не в останнє десятиріччя. Розробки над створенням чогось подібного ведуться не менше 50-60 років. Вже на початку 60-х років минулого століття була розроблена концепція системи, яка б дозволяла обмін інформацією для здійснення операцій на біржі.

Практичні кроки були здійснені в 80-х роках, коли з’явилася система, яка дозволила не лише обмінюватися інформацією на відстані, але і передавати активи. Але в ті роки такі можливості не були оцінені та не отримали популярності.

Ситуація змінилася в 90-х, коли Девід Чаум та Стефан Брендс запропонували розробку новітньої системи електронної оплати з прийнятним захистом даних. Розробка отримала назву eCash, а головна її відмінність полягала у наявності централізованого керування. Саме це і призвело до занепаду і банкрутства компанії. В той самий час епоха криптовалют отримала свій практичний початок.

Попри банкрутство компанії, яка хотіла випустити першу крипту, її напрацювання не пройшли повз ентузіастів. Тому в кінці 90-х криптографи світу взяли найцінніші основи та започаткували кілька цікавих проектів:

B-money (Вей Дай);

HashCash Адама Бакова;

Bit-gold Ніка Сабо.

На жаль, і ці продукти не були доведені до логічного завершення, але саме вони стали основою для створення біткоїна.

Виникнення біткоїна

Справжнім початком епохи криптовалют можна назвати 2008 рік, коли була оприлюднена концепція майбутньої крипти та технології блокчейну. Розробником став Сатоші Накамото. Щоправда, навіть зараз невідомо, чи це одна людина, чи група ентузіастів. Головна відмінність від попередніх проектів полягає у децентралізації (системі не потрібен центральний орган управління).

В перший рік свого існування біткоїни добувалися величезною кількістю та не коштували нічого. Адже для їх майнінгу достатньо було домашнього ПК з середніми параметрами. Вже через рік була здійснена перша покупка біткоїнів за фіатну валюту.

Найдорожче замовлення їжі у світі також пов’язане з криптою: ще у 2010 році один користувач перевів іншому 10000 ВТС за 2 піци. На той час це не перевищувало 50 доларів, але зараз сума складала б 450-500 млн доларів.

Наявність ВТС в криптогаманці робить будь-кого забезпеченою людиною. Всього 1-2 ВТС достатньо для покупки новенького автомобіля. За 2-3 біткоїни можна придбати квартиру в будь-якому місті України. Заощадження в крипті – сучасний спосіб не лише зберегти кошти, але й примножити їх, адже, як показує досвід, курс популярних криптовалют має тенденцію до збільшення.


Переглядів: 825
Поширень: 0

Останні новини