Підрив Каховської ГЕС: ймовірні наслідки та деталі катастрофи

Вночі 6 червня окупанти підірвали Каховську ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає, повідомляють в Укргідроенерго.

У Херсонській ОВА повідомляють, що підрозділи Національної поліції та ДСНС області були підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро.

На Херсонщині розпочалася евакуація населення з небезпечних районів, для яких є ризик затоплення. У Каховському водосховищі стрімко падає рівень води.  Поліція зазначила, що в потенційній зоні затоплення на правобережній частині річки Дніпро села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон – острів Корабел.

Президент Володимир Зеленський збирає екстрене засідання РНБО через підрив дамби Каховської ГЕС. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

"Руйнуванням дамби Каховської ГЕС російські окупанти лише підтверджують усьому світу, що їх треба вигнати з кожного куточку української землі", - заявив у першій реакції на теракт-екоцид президент Володимир Зеленський.

"Мікрорайон Корабел в Херсоні знеструмлено та через декілька годин також буде відключено газопостачання з метою безпеки", - повідомив начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

 "Складніша ситуація буде на лівому березі Херсонщині, він нижчий," - про це повідомила речниця оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

За словами Гуменюк, росіяни підірвали частину конструкції Каховської ГЕС.

"Зрозумівши, що накоїли, зараз самі евакуюються. Тому що насамперед постраждає лівий берег, оскільки він є географічно нижчим", – сказала вона.

Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Про це повідомили у Енергоатомі.

Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.

"Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції", – повідомили у компанії.



Переглядів: 1339
Поширень: 0

Останні новини