Освітні програми для іноземних студентів в Словаччині: як обрати?

Навчання у Словаччині має безліч плюсів, тому цю країну дедалі частіше обирають іноземці для вступу. Там м'який клімат, відносно нескладна мова (особливо для українців, оскільки існує дуже великий відсоток схожості), якісна та сучасна освіта і позитивне ставлення до приїжджих. Крім цього, у Словаччині досить доступні ціни на проживання у гуртожитках, продукти харчування тощо. Крім цього, перед студентами під час навчання відкривається безліч можливостей, про які детальніше ми розповімо нижче.

На семестр до іншої країни? Легко!

У 2023 році освіта в Словаччині для українців перестала бути мрією - тепер вона доступна кожному, хто хоче здобути європейську освіту. Крім очевидних плюсів, про які йшлося вище, для студентів доступні різні освітні програми, які допоможуть отримати ще більше знань та вражень під час навчання.

Почнемо з найпопулярнішої та найвідомішої освітньої програми, яка називається Erasmus+. Це некомерційна програма Європейського Союзу, яка дає змогу поїхати по обміну в іншу країну терміном від 3 місяців до одного року. Поїхати можуть усі охочі, але є певні вимоги: знання іноземної мови на рівні мінімум В2, гарні успіхи у навчанні у своєму університеті, сильний мотиваційний лист тощо. Участь у подібній програмі дає дуже багато: мовна практика, знайомства з новою культурою та історією, вивчення інших методів освіти, знайомства з такими ж студентами з інших країн. Крім того, навчання по обміну буде гарним доповненням до резюме випускника, тому що для роботодавців важливий розвиток студента під час його навчання. Зазвичай студенти ще і багато подорожують, адже програма передбачає стипендії, розмір яких залежить від країни навчання.

Тож безсумнівно, що Словаччина 2023 року - найкращий варіант для того, щоб побачити щось нове і познайомитися з багатьма країнами ближче.

Америка ближче, ніж здається

Окрім Erasmus+, освіта у Словаччині дає можливість студентам взяти участь у такій програмі, як Work and Travel. Щороку тисячі студентів їдуть до Америки на термін від 3 до 5 місяців. Незважаючи на те, що в назві програми немає слова “освіта”, її не можна назвати інакше, адже за цей період студент на дуже гарному рівні підтягує англійську мову, вивчає інший континент, навчається самостійності та при цьому ще й непогано заробляє. Працюють студенти зазвичай у місцях, де не вимагають спеціальної підготовки, а заробляють від 8 до 12 доларів на годину.

А що ще?

Фактично кожен державний університет Словаччини має домовленості та угоди з іншими університетами як у самій країні, так і за її межами. Це означає, що словаки мають свої, місцеві освітні програми, якими можуть скористатися студенти під час навчання. Цей варіант відмінно підійде для тих, хто поки що не ризикує брати участь у будь-яких міжнародних проектах або виїжджати зі Словаччини (адже і ця країна є поки новою для іноземного студента).

Сюди можна додати і різні програми UN (United Nations) та UNESCO, про які детальніше можна дізнатися на головних сторінках самих організацій. Але в рамках різних проектів, вони часто залучають талановитих, цілеспрямованих та зацікавлених студентів для роботи над якоюсь проблематикою, участі у конференціях тощо.

Вибирати програму чи проект завжди варто так, щоб вони збігалися з інтересами та бажаннями студента. Якщо іноземні мови - це не те, що хотілося б розвивати, необхідно вибрати щось інше, тим паче, вибрати є з чого. Найголовніше – це мотивація. Для участі десь і в чомусь завжди потрібно насамперед проходження співбесіди чи написання мотиваційного листа. В обох випадках кандидату необхідно написати чи розповісти про себе все, що може зацікавити комісію.


Переглядів: 1119
Поширень: 0

Останні новини