Європарламент оприлюднив Резолюцію щодо недопущення містобудівної “реформи”, яка нівелює здобутки децентралізації

Фахівці вважають, що законопроект розроблений в інтересах недоброчесних забудовників і без урахування зауважень інших стейкхолдерів.

Європарламент закликав український уряд продовжувати зміцнювати місцеве самоврядування та звернув увагу на Асоціацію міст України та Європейський альянс міст і регіонів для відновлення України, як важливі складові майбутньої реконструкції, відбудови та відновлення. Відповідну Резолюцію Європейського парламенту оприлюднили 15 червня 2023 року.

Резолюція Європейського парламенту від 15 червня 2023 року щодо сталої реконструкції та інтеграції України до євроатлантичної спільноти (2023/2739(RSP)) зафіксувала незмінність позиції Європейського Союзу в тому, що органи місцевого самоврядування є однією з головних підвалин будь-якого демократичного режиму та продемонструвала готовність європейських політиків продовжувати боротьбу за свободи й цінності, що захищаються сьогодні в Україні, як в боротьбі з агресором, так і у відновленні України після нашої Перемоги.

В пункті 15 Резолюції Європарламент закликав український уряд продовжувати зміцнювати місцеве самоврядування та звернув увагу на Асоціацію міст України та Європейський альянс міст і регіонів для відновлення України, як важливі складові майбутньої реконструкції, відбудови та відновлення.

Важливість прозорої архітектури управління, підзвітності та надійного фінансового управління, визначені в пункті 16 Резолюції Європарламенту, вимагають збереження досягнень реформи децентралізації, в тому числі незалежності й відповідальності місцевого самоврядування як окремої частини публічної влади.

В пункті 17 Резолюції Європарламент застерігає від внесення змін до законодавства на користь окремим особам за рахунок рівних умов та прозорості та закликає президента Зеленського не підписувати законопроєкт 5655 про містобудівну діяльність.

Пункт 18 Резолюції підкреслив важливість місцевого самоврядування в забезпеченні прав громадян, в тому числі внутрішньо переміщених осіб і біженців, на участь в управлінні державними справами.

Європарламентарі в пункті 19 Резолюції повторили вимогу залучати представників місцевого самоврядування та громадянського суспільства в Україні, а також дотримання найвищих стандартів прозорості та підзвітності в процесах відновлення та реконструкції.

“Застереження Європарламенту щодо 5655 — це чіткий сигнал Офісу президента. Низка громадських організацій об’єдналася, щоб протистояти цьому неякісному документу, який протягнули завдяки голосам ексОПЗЖ наприкінці 2022 року. Рух ЧЕСНО оголосив голосування маркерним. Всі нардепи, хто голосував за цей ганебний проєкт отримали запис у “Політхабі”. Відбудова має відбуватися за чесними правилами,” — наголошує лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Нагадаємо, петиція громадського руху «Чесно» з вимогою ветувати проєкт закону відповідної реформи вже набрала понад 42 000 голосів. 

“З самого початку текст проєкту не був доступним, а у сесійній залі тисячі правок прийняли без обговорення. Понад 42 тис громадян вимагають ветувати проєкт, який зараз на розгляді у Володимира Зеленського. А в цей час Шуляк та віцепрем’єр Кубраков проводять десятки заходів з імплементації непідписаного проєкту. Більше того, у не прийнятого законопроєкту з’явився свій сайт на урядовому домені, а стаття про альтернативний містобудівний кодекс, над яким працюють в профільному комітеті безслідно зникла з сайту “Урядового кур’єру”, — додає Думанська.

Попри критику на найвищому рівні, законодавчу ініціативу щодо впровадження містобудівної реформи голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк продовжує лобіювати.

Асоціація міст України, як найбільша асоціація органів місцевого самоврядування, чітко висловила свою позицію: не можна допустити ухвалення цього документа у тій редакції, яка існує наразі.

І на це є низка вагомих причин:

− законопроєкт №5655 створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, а тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування;

− контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються шляхом заміни їх на моніторинг, який включає в себе лише спостерігання за самовільним будівництвом;

− вводиться будівельна амністія та відшкодування вартості будівництва самовільним забудовникам з місцевого бюджету;

− порушуються права власників земельних ділянок, адже відповідальності за самовільне будівництво не буде;

− ліквідовується можливість громадськості контролювати законність забудови та впливати на незаконні будівництва;

− знищуються досягнення реформи децентралізації, вся галузь централізується та звільняється від реального контролю.

«Доопрацювання, широке громадське обговорення, консультації з професійними середовищами і тільки тоді голосування у сесійній залі Верховної Ради України. Саме так працює демократичне громадянське суспільство. Не навпаки», - наголошується у відкритій заяві АМУ.



Переглядів: 1448
Поширень: 0

Останні новини