Суд виніс вирок у справі про вбивство громадської діячки Катерини Гандзюк

Сьогодні, 26 червня, Дніпровський районний суд міста Києва оголосив вирок у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк. Ексголову Херсонської облради Владислава Мангера визнали винним у замовленні нападу, а його помічника Олексія Левіна — в організації. Їм присудили по 10 років позбавлення воля. Про це повідомляє Суспільне.

Також вони мають виплатити родині Гандзюк компенсацію моральної шкоди у розмірі 15 мільйонів гривень. "По 5 мільйонів кожному з потерпілих солідарно — тобто з кожного з обвинувачених", — пояснив Суспільному прокурор Андрій Синюк. Також, за його словами, за клопотанням прокуратури суд стягнув в дохід держави заставу у понад 1 мільйон гривень, яку внесли за Владислава Мангера.

"Згідно з рішенням (суду — ред.), Мангер і Левін залишаються під вартою. А саме рішення вступить в законну силу тільки після того, як його розгляне апеляція. Прогнозувати строки (розгляду апеляції — ред.) не можна, але зазвичай це швидше, ніж у першій інстанції відбуваються", — розповіла Суспільному адвокатка потерпілих Ольга Веретільник.

Сторона захисту планує подати апеляцію, повідомили Суспільному адвокати Мангера і Левіна.

"Суд не виявив поваги до суспільства і оголосив лише резолютивну частину. Є норма в КПК, яка дозволяє в умовах воєнного стану оголошувати лише вступну і резолютивну частини. Але, мабуть, це стосується таких обставин, коли біля суду йдуть вуличні бої, або інші обставини, які перешкоджають пояснити причини і докази, чому суд вирішив викласти свій аналіз, щоб суспільство зрозуміло, чи не є це політична розправа над Магнером. Ми навіть не почули формулювання обвинувачення, яке суд визнав доведеним", — сказав адвокат Магнера Олександр Шадрін.

"Є факти, які свідчать про дійсно винуватість інших осіб, прізвища були названі. Це не можна назвати повноцінним вироком, тому що ми не чули мотивації, ми не чули жодного мотиву, ми не побачили доказів дійсно замовлення якогось. Але ці особи, які дійсно замовили Катю Гандзюк, вони наразі залишаються без уваги правосуддя", — додав адвокат Левіна Сергій Севостьянов.

Хто така Катерина Гандзюк та як проходило розслідування її вбивства?

Катерина Гандзюк — громадська діячка, колишня радниця міського голови Херсона, виконувала обов'язки керівниці справами виконавчого комітету Херсонської міськради.

31 липня 2018 року Катерину Гандзюк облили кислотою. З опіками її доправили в реанімацію, вона перенесла понад 10 операцій. 4 листопада Катерина померла у київській лікарні від розриву тромбу. Їй було 34 роки.

Правоохоронці встановили підозрюваних в організації та виконанні нападу на Гандзюк. Це Микита Грабчук, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов і Сергій Торбін. Вони визнали провину та пішли на угоду зі слідством, отримавши від 3 до 6,5 років тюрми. Підозрюваними співорганізаторами злочину є експомічник нардепа Паламарчука Ігор Павловський та радник голови Херсонської облради Олексій Левін, а замовником — голова Херсонської облради Владислав Мангер. Перед нападом Левіна і Мангера Гандзюк звинуватила у причетності до підпалу Олешківського лісу задля безперешкодного списання та розпилу.

Друзі та родичі Катерини Гандзюк вважають, що до злочину причетні також ексочільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, його заступник Євген Рищук і правоохоронці, які допомагали тікати Левіну.

Справа про напад на Катерину Гандзюк передана на розгляд в Дніпровський райсуд Києва ще в серпні 2020 року.

У лютому 2023-го року активісти ініціативної групи "Хто замовив Катю Гандзюк?" заявили, що адвокати обвинувачених затягують справу.

На стадії допиту свідків сторона обвинувачення викликала 102 людей, однак не забезпечує організації допиту цих свідків.

"Потім, якщо суд прийме рішення не на їхню користь, Мангер та Левін матимуть змогу говорити про неповноту судового розгляду та просити розглянути справу повторно", – йдеться у заяві активістів.



Переглядів: 1392
Поширень: 0

Останні новини