Встигнути заробити: банкіри попередили про неминуче зниження ставок за гривневими депозитами

Інфляція в Україні продовжує стрімко сповільнюватись. За підсумками травня темпи зростання цін у річному вимірі (травень 2023 р. до травня 2022 р.) скоротилися до 15,3%. Це на 2,6% менше, ніж на місяць раніше. З одного боку, це означає, що цінність гривні як інструменту заощадження зростає. З іншого, кажуть банкіри, незабаром це призведе до зниження ставок за депозитами.

Ставки за депозитами. Причому інфляція тут

На сьогодні невеликі українські банки пропонують депозиты у гривні з прибутковістю на рівні 20-21% річних. Такі ставки не є «середніми» - великі фінустанови набагато скромніші у частині ставок за депозитами. Проте розмістити кошти на депозиті під таку ставку зовсім нескладно. Причому навіть на відносно невеликі терміни.

Але таких рівнів прибутковості було досягнуто відносно недавно завдяки жорсткій монетарній політиці Нацбанку: по-перше, надзвичайно високій обліковій ставці, яка вже більше року утримується на рівні 25% річних. По-друге, - ряд інших заходів, які надали банкам можливість розміщувати залучені в українців кошти під 25% на тримісячних сертифікатах.

Така щедрість НБУ - зовсім не забаганка. Цими заходами регулятор таки бореться з інфляцією. Причому як на короткому, так і на стратегічному часовому обрії. Той факт, що темпи зростання цін вже кілька місяців поспіль знижуються, та ще й зі швидкістю, яка перевищує очікування самого НБУ, означає, що зовсім скоро регулятор може перейти до поступового зниження облікової ставки.

Як заробити на депозиті більше

Раніше в Нацбанку неодноразово говорили, що розпочатися цей процес може вже у четвертому кварталі. Однак фінансисти кажуть, що інфляційна динаміка, що існує, цілком може внести корективи в ці плани. І пом'якшення монетарної політики розпочнеться навіть раніше.

Зниження облікової ставки автоматично призведе до коригування ставки за депозитами. Причому з високою ймовірністю почнуть це робити банкіри ще до того, як НБУ ухвалить рішення щодо зниження облікової ставки.

За найоптимістичнішими оцінками фінансистів, на сьогоднішніх максимальних рівнях доходність депозитних вкладів у гривні може протриматися ще місяць-два. Щоб уникнути збитків, після цього фінустанови розпочнуть поступове зниження.

Наскільки глибоким буде цей процес, залежить від багатьох факторів. Насамперед – вербальних сигналів Національного банку щодо перспектив монетарної політики. Але, звичайно, банкіри орієнтуватимуться і на конкурентне середовище – «втратити» частину вкладників через надмірно різку зміну ставок не захоче ніхто. Але вже зараз очевидно: ставки за депозитами залишатимуться настільки привабливими недовго.

Є тільки один спосіб скористатися ситуацією, що склалася – «зафіксувати» високу ставку за вкладом, розмістивши кошти на «довгому» депозиті. Банки не мають права змінювати умови за чинними договорами, а отже депозит на рік приноситиме 20% річних аж до завершення його строку.

З точки зору фіксування ставки ідеальним буде настільки довгий термін, наскільки це можливо. Однак заради справедливості слід враховувати ще й ризик девальвації національної валюти: гарантій, що курс залишатиметься фіксованим протягом року сьогодні ніхто дати не зможе. А ось на горизонті півроку такий ризик не дуже значний. Відтак піврічний депозит у гривні під максимальну ставку з високою ймовірністю є оптимальною інвестиційною стратегією на сьогодні.


Переглядів: 786
Поширень: 0

Останні новини